NA GODIŠNJOJ RAZINI

Tražene cijene nekretnina u srpnju niže za 4 posto

29.07.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Tražene cijene nekretnina peti mjesec za redom u laganom su padu, prosječna tražena cijena nekretnina ukupno u Hrvatskoj u srpnju u odnosu na lipanj niža je za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj lani, niže za 4 posto, objavio je CentarNekretnina

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina neznatno su se promijenile u srpnju su se u odnosu na lipanj (-0,2 posto), dok su na godišnjoj razini manje za 3,5 posto.

Na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec također niže, za 0,9 posto, a na godišnjoj razini niže su za 4,7 posto.

CentarNekretnina uzeo je u obzir za ovaj izračun preko 389.000 traženih cijena.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u srpnju je iznosila 1.851 eura za četvorni metar, što je 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 3,5 posto niže u odnosu na srpanj 2009.

Stanovi u gradskoj četvrti Medveščak najskuplji su s prosječnom cijenom od 2.543 eura/m2, dok prosječna tražena cijena stana u centru Zagreba iznosi 2.381 euro/m2.

Cijene stanova više su od prosjeka i na području Maksimira, u podsljemenskoj zoni te u Trnju i na Črnomercu. Na području južne Trešnjevke te Pešćenice cijene se kreću oko prosjeka. Najniže cijene stanova su u Sesvetama 1.319 eura/m2 te u Gornjoj Dubravi 1.503 eura/m2.

Prosječna tražena cijena za m2 kuće u Zagrebu i okolici u srpnju je iznosila 1.251 eura, što je za 0,3 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini tražene cijene kuća pale su za 3,4 posto.

Cijene nekretnina na Jadranu u srpnju su u odnosu na prethodni mjesec niže za 0,9 posto, dok na godišnjoj razini bilježe pad od 4,7 posto.

Pritom prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 1.951 euro, što je gotovo jednako kao i prethodni mjesec (+0,4 posto).

Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.553 eura, što je 1,1 posto niže u odnosu na lipanj, a 1,7 posto manje nego u srpnju 2009.

Prosječna tražena cijena stana na moru niža je za 1,8 posto u odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 1.979 eura/m2.

Prisutne su razlike u traženim cijenama između stanova na sjevernom Jadranu te na srednjem i južnom Jadranu. Tako je, na primjer, prosječna tražena cijena stana u Makarskoj u srpnju bila 2.179 eura/m2, a u Puli 1.628 eura/m2.

Voditelj CentarNekretnina Domenico Devescovi napominje kako se u srpnju nastavila korekcija traženih cijena nekretnina kako u Gradu Zagrebu tako i na Jadranu, a nastavak korekcije očekuje i u nadolazećim mjesecima.

Ocjenjuje da uz nisku godišnju stopu rasta stambenih kredita neće doći do porasta volumena transakcija na tržištu nekretnina s obzirom da je kredit za većinu kupaca stambenih nekretnina jedini ostvarivi model financiranja kupnje nekretnine.