čedo prodanović

Todorićev odvjetnik: Šanse za izručenje su pola-pola

25.10.2018 u 09:12

Bionic
Reading

Visoki sud u Londonu održat će u 11:30 sati po našem vremenu ročište na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li Ivici Todoriću biti odobrena žalba na izručenje Hrvatskoj.

Sudac Duncan Ouseley će razmatrati zahtjev osnivača Agrokora na pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj. Obrana će imati sat vremena za iznošenje dokaza, no sudac je izričito naglasio - da to moraju biti novi, a ne preformulirani stari dokazi koje je prvostupanjski sud 23. travnja odbacio. Tada je odlučeno da Ivica Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Ako sud prihvati zahtjev Todorićeve obrane, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a bude li ga odbacio, prvostupanjska odluka postat će pravomoćna i slijedi izručenje. Na temelju razgovora s Todorićevim engleskim odvjetnicima Čedo Prodanović procjenjuje da su izgledi za izručenje polovični.

"Oni kažu da su šanse otprilike 50:50. Nadaju se, a u tome određenu težinu ima i činjenica da ga zastupaju odvjetnici Cherie Blair i James Hines. Postoji šansa da se žalba uvaži i onda nije dan D. te se postupak nastavlja", rekao je za Hrvatski radio odvjetnik Čedo Prodanović.

Čini se da Todorićeva obrana mnogo toga polaže u tezu o političkom progonu. Odvjetnik Hines je tvrdio da ima nove dokaze koji će to i potkrijepiti.

  • +9
Ivica Todorić u pratnji odvjetničkog tima dolazi na ročište Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

A mogu li se u to uključiti i najnovije spoznaje iz e-mailova o grupi Borg između Martine Dalić i Branimira Bricelja koji su navodno dan uoči sjednice vlade prilagođavali lex Agrokor fondu Knighthead odvjetnik Prodanović smatra da će ti e-mailovi imati utjecaja ako će biti na vrijeme dostupni engleskim odvjetnicima.

"Ta afera se dalje širi i to na određeni način ima političke implikacije", smatra Prodanović.