PROSVJED U BANATU

Todorićev Dijamant već peti dan blokiraju traktori

  • Autor: tportal.hr/Tanjug
  • Zadnja izmjena 01.09.2013 16:57
  • Objavljeno 01.09.2013 u 16:48
Seljaci prosvjed odmor traktor

Seljaci prosvjed odmor traktor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Tvornice ulja Dijamant u Zrenjaninu i Banat u Novoj Crnji već peti dan nalaze se u neprekidnoj traktorskoj blokadi nezadovoljnih banatskih poljoprivrednika, koji protestiraju zbog najavljene otkupne cijene suncokreta od 24 dinara za kilogram, dok oni traže 40 dinara, plus PDV

Dosadašnji razgovori proizvođača suncokreta i prerađivača nisu donijeli pomak s početnih pozicija dviju strana ni nakon posredovanja ministra trgovine Rasima Ljajića, javlja Tanjug.

'Od početka blokade smo po smjenama, s parkiranim traktorima, u mirnom prosvjedu, ispred tvorničkih vrata uljara, a u očekivanju dogovora o cijeni uroda', rekao je danas dopisniku Tanjuga predsjednik Uduženja zemljoradnika u Zrenjaninu Ognjen Rackov.

On kaže da su, poslije proteklih kišnih dana, ratari krenuli u vršidbu suncokreta, ali da ne znaju gdje će smjestiti urod te uljarice.

'U Zrenjaninu, a i u selima postoje zemljoradničke zadruge i dovoljno otkupnih mjesta za smještaj suncokreta, što je za nas alternativna mogućnost ako se ne dogovorimo s Dijamantom', navodi Rackov.

Predsjednik zrenjaninskog udruženja zemljoradnika kaže da ima informaciju da je tvornica ulja u Zrenjaninu otpočela prijem suncokreta u zakupljenim silosima Žitoprodukta.
Što namjerava poduzeti zrenjaninska uljara, Tanjug nije mogao provjeriti jer iz te tvornice, osim službenog priopćenja objavljenog prvog dana blokade, nema drugih informacija, koje zavise od odluke menadžmenta hrvatskog koncerna Agrokor, u čijem je sastavu i Dijamant.

Uprava kompanije Dijamant tada je navela da prosvjed Udruženja poljoprivrednih proizvođača smatra legitimnim i da će ta kompanija učiniti sve da bude maksimalno korektna prema proizvođačima kako bi se našlo najbolje rješenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!