ČEKA SE DOBAVLJAČE

Todorić stavio svoj potpis na standstill aranžman za spas Agrokora

02.04.2017 u 21:55

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić potpisao je standstill aranžman, tj. moratorij na postojeće kreditne obveze. I dalje se čeka da na sporazum svoj potpis stave i dobavljači. Tportal je doznao da oni to još nisu napravili zbog spornih tzv. trasiranih mjenica

Informacija da je Todorić pristao na prijedlog banaka potvrđena je u nedjelju poslijepodne nakon što su se u subotu na zagrebačkom Žitnjaku, u prostorijama tvrtke Alka, sastali Agrokorovi dobavljači s bankarima.

Razgovarali su o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate te o želji da se što skorije deblokiraju računi Agrokorovih tvrtki. U isto vrijeme kreditori su usuglašavali zadnje detalje oko standstill aranžmana.

'Pristali smo pristupiti standstill agreementu, približili stavove i puni smo optimizma da ćemo sljedećeg tjedna i potpisati ga. Predstavnici banaka moraju dobiti suglasnosti upravljačkih odbora', kazao je jučer Josip Budimir iz Francka.

'Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države', kazao je. 'To ne možemo silom napraviti. Nadamo se da će to biti hitno poduzeto da bi se regulirali novčani tokovi', dodao je.

Dobavljači, kako je doznao tportal, spornim smatraju trasirane mjenice koje izdaje prodavatelj robe, u ovom slučaju Agrokorovi dobavljači. Na taj način oni su si osiguravali plaćanje zbog dugih rokova čekanja da im Todorićev koncern plati robu. U pravilu su te mjenice, koje je Agrokor potvrdio kao glavni dužnik, dobavljači prodavali prije njihova dospijeća faktoring kućama ili bankama za određenu cijenu. Tada više vjerovnik nije dobavljač nego banka.

U trenutku kad Agrokor više nije platežno sposoban, banka može tražiti, po regresnom pravu, od dobavljača, izdavatelja mjenice, povrat novca.

Trenutačno banke te trasirane mjenice ne priznaju kao Agrokorov dug, već se žele naplatiti od dobavljača, na što oni ne pristaju i zbog toga odbijaju potpisati standstill agreement.

Ukupan dug Agrokora prema dobavljačima iznosi više od 16 milijardi kuna, a značajan dio otpada na sporne mjenice.