SPOR S BANKARIMA

Saznali smo zbog čega dobavljači ne žele potpisati ugovor koji spašava Agrokor

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 12.04.2017 12:50
  • Objavljeno 02.04.2017 u 13:15
  • +9
  • +6

Sastanak dobavljača Agrokora i bankara

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Banke su s Agrokorom potpisale standstill agreement (moratorij na postojeće kreditne obveze), ali se čeka da na sporazum svoj potpis stave i dobavljači. Oni to uvjetuju uključivanjem države u dogovor odnosno očekuju njezinu pomoć. U odnosu banaka i dobavljača navodno su sporne tzv. trasirane mjenice, doznaje tportal

Trasirane mjenice izdaje prodavatelj robe, u ovom slučaju to su bili Agrokorovi dobavljači. Na taj način su si osiguravali plaćanje zbog dugih rokova čekanja da im Todorićev koncern plati robu. U pravilu su te mjenice, koje je Agrokor potvrdio kao glavni dužnik, dobavljači prodavali prije njihova dospijeća faktoring kućama ili bankama za određenu cijenu. Tada više vjerovnik nije dobavljač nego banka.

U trenutku kad Agrokor više nije platežno sposoban, banka može tražiti, po regresnom pravu, od dobavljača, izdavatelja mjenice, povrat novca.

Trenutačno banke te trasirane mjenice ne priznaju kao Agrokorov dug, već se žele naplatiti od dobavljača, na što oni ne pristaju i zbog toga odbijaju potpisati standstill agreement.

Ukupan dug Agrokora prema dobavljačima iznosi više od 16 milijardi kuna, a značajan dio otpada na sporne mjenice.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na zagrebačkom Žitnjaku, u prostorijama tvrtke Alka, sastali su se u subotu Agrokorovi dobavljači s bankarima.

Razgovarali su o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate te žele što prije deblokirati Agrokorove tvrtke. U isto vrijeme kreditori su usuglašavali zadnje detalje oko standstill aranžmana.

'Pristali smo pristupiti standstill agreementu, približili stavove i puni smo optimizma da ćemo sljedećeg tjedna i potpisati ga. Predstavnici banaka moraju dobiti suglasnosti upravljačkih odbora', kazao je Josip Budimir iz Francka, prenosi N1.

'Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države', kazao je. 'To ne možemo silom napraviti. Nadamo se da će to biti hitno poduzeto da bi se regulirali novčani tokovi', dodaje.

Želimo pozvati male banke i društva da pristupe aranžmanu, poručili su. Cilj je taj da se podrži kompanija i donese kvalitetan plan restrukturiranja.

Josip Budimir

Josip Budimir

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na pitanje je li točno to da se Todorić opire dogovoru, kažu: 'Nemamo takvih saznanja, mislimo da se ne opire.'

Svi su usuglašeni i aranžman će biti potpisan, dodaju.

'Ovo o čemu razgovaramo, razgovaramo, ali moraju se uključiti dobavljači i država, jer ona je jedan od sudionika blokade', poručili su.

O takozvanom zakonu lex Agrokor nisu razgovarali, navode. Nisu otkrili ni hoće li 120 dana neplaćanja Agrokora biti prednost prilikom isplate duga pojedinim vjerovnicima. Sve će biti poznato idući tjedan.

Nije rečeno i nije presudno to da će restrukturiranjem upravljati osoba iz Hrvatske, rekli su Budimir i Boris Centner iz Erste banke nakon sastanka, javlja N1.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Centner je na pitanje je li potpisan standstill aranžman između Agrokora i banaka rekao da jest, da je 'on dogovoren'.

'Ono što banke i veliki vjerovnici žele napraviti je to da će u ponedjeljak pozvati sve male banke i faktoring društva tako da svi pristupe standstill aranžmanu. Bitno je da u ovome svi budemo zajedno', kazao je Centner, piše Večernji list.

'Moramo podržati kompaniju tako da se napravi kvalitetan plan restrukturiranja te da kompanija može i dalje raditi', kazao je Centner i dodao da misli kako se Ivica Todorić ne opire potpisivanju standstill aranžmana. Na pitanje zašto aranžman još nije potpisan, Centner je kazao da 'su svi stavovi usuglašeni i da će sve biti riješeno sa strane banaka i Agrokora'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!