PORUKA POLITIČARIMA

Todorić: Dogovorite se, trpimo velike štete!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 24.09.2015 15:21
  • Objavljeno 24.09.2015 u 11:27
Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Trgovinski rat između Hrvatske i Srbije koji je sinoć eskalirao potpunom blokadom Bajakova nanosi velike štete hrvatskim kompanijama. Jedan je od pogođenijih Ivica Todorić i njegov Agrokor. Tvrtke iz Todorićeve grupacije na godišnjoj razini ostvare na srbijanskom tržištu promet veći od milijardu i pol eura

Na upit tportala kako se sukob Zagreba i Beograda odrazio na njihovo poslovanje, iz Agrokora su nam odgovorili kako već sad trpe velike štete.

'Uvjereni smo da će dvije zemlje susjedi Srbija i Hrvatska konačno u interesu obiju država i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor. Što se prije to dogodi, to će biti manja šteta. Kompanije iz naše grupe do sada su već pretrpjele velike štete', istaknuli su iz Todorićeva koncerna.

Agrokor je dosad u Srbiju uložio više od 500 milijune eura. Najmoćniji hrvatski biznismen vlasnik je u Srbiji šest tvrtaka, a najvažnije su tvornica smrznute hrane Frikom, tvornica ulja Dijamant, trgovački lanci Idea i Mercator

TOP 10 NAJVEĆIH IZVOZNIKA U SRBIJU

1. VETROPACK STRAŽA
2. PETROKEMIJA
3. M SAN GRUPA
4. MEDIKA
5. DUROPACK BELIŠĆE
6. SAPONIA
7. TDR
8. CEDEVITA
9. PODRAVKA
10. PIK VRBOVEC

Izvršni potpredsjednik Agrokora za maloprodaju Ante Todorić u proljeće ove godine na gospodarskom skupu u Beogradu izjavio je kako razmišljaju o gradnji velikog distributivnog centra.

'Imamo interesantne planove za Srbiju', poručio je tada stariji sin Ivice Todorića.

Vidaković iz Kraša: Kad jednom izgubite tržište, gotovo je

Značajan je izvoznik na tržište našeg istočnog susjeda i Kraš. Marica Vidaković, prokuristica Kraša, rekla je za tportal kako je Srbija važna za hrvatski prehrambeni sektor i kao glavni tranzitni pravac prema ostalim tržištima Jugoistočne Europe.

'Kraš na primjer preko Srbije uvozi sirovine iz Turske. Pokušavamo sada pronaći alternativne putove. Preko Srbije izvozimo naše proizvode u Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Grčku. Na isporuku u Makedoniju trenutačno čeka 14 šlepera punih robe koju moramo tamo dopremiti do 30. rujna ako želimo iskoristiti benefit bescarinskog uvoza, na što imamo pravo prema postavljenim kvotama. Ako u tome ne uspijemo, imat ćemo direktni trošak od milijun kuna', istaknula je Vidaković.

Dodaje kako Kraš sebi ne može dopustiti gubitak nijednog tržišta. 'Kad jednom izgubite tržište, više ga sigurno nećete dobiti', naglasila je Vidaković.

Marica Vidaković

Marica Vidaković

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću poručila je kako smo svi dužni štititi nacionalne interese, ali da se ne smiju zaboraviti ni ekonomski interesi. 'Ako nema ekonomije, bojim se da u onda ugroženi i nacionalni interesi', rekla je prva žena Kraša.

Vetropack straža: Svi gube. Podravka: Vjerujemo u dogovor

Najveći izvoznik u Srbiju od domaćih kompanija je tvornica stakla Vetropack straža. Godišnje tvrtka iz Huma na Sutli oko 18 posto godišnje proizvodnje izvozi kupcima u Srbiju i Makedoniji.

'Staklena se ambalaža na ta tržišta transportira kamionima pa nam zatvaranje graničnih prijelaza remeti redovne isporuke. Nastalu situaciju pokušavamo ublažiti stalnom komunikacijom s tamošnjim kupcima i zajedničkim pronalaženjem privremenih rješenja. Nadamo se da će kod političara prevladati zdrav razum te da će se granice uskoro otvoriti jer, ruku na srce, ovakva situacija ne koristi nikome', rekao je direktor Vetropacka Tihomir Premužak

U koprivničkoj Podravci se nadaju brzom dogovoru između hrvatske i srpske vlade. 'Uvođenje sankcija, zasigurno nije dobra niti za jednu stranu. S obzirom da su sankcije tek nastupile, vrlo je teško procijeniti eventualno moguću štetu, no vjerujemo kako će se uskoro postići dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice', poručili su iz Podravke.

HUP: Već se sad stvaraju štete

Predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca, Gordane Deranja upozorila je kako se već sada stvaraju velike financijske štete gospodarstvu. 'Prolongiranjem konstruktivnog rješenja se povećavaju negativni gospodarski efekti i stvaraju dalekosežne posljedice. HUP je u stalnom kontaktu s tvrtkama-članicama na terenu i svim relevantnim institucijama, uključujući i Vladu, te smo stavili na raspolaganje sve svoje resurse u cilju što bržeg pronalaska konstruktivnog rješenja'.

U Srbiju izvezemo robe vrijedne 510 milijuna eura

Srbija je važna za hrvatsko gospodarstvo što pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK). Oni kažu da izvoz prema Srbiji posljednjih godina čine četiri do pet posto ukupnog izvoza Hrvatske.

Gledano novčano, godišnje u Srbiju izvezemo robe u vrijednosti od oko 510 milijuna eura, i to uglavnom cestovnim ili željezničkim prijevozom.

'U pitanju je opstanak poslovnih odnosa'

'Smatramo da treba pronaći dugoročno rješenje na obostrano zadovoljstvo kako bi se robni promet između dviju zemalja ponovno normalizirao. Duži tijek trenutne situacije dovesti će u pitanje opstanak postojećih ugovorenih poslovnih odnosa kao i ugovaranja novih poslova što će uzrokovati velike štete za hrvatske izvozne tvrtke, te ujedno i za hrvatsko gospodarstvo', priopćili su u četvrtak iz udruge Hrvatski izvoznici (HIZ).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!