JAVNA PONUDA DIONICA

Todorić 2015. ide s Agrokorom na Londonsku burzu

26.11.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Koncern Agrokor u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu dionica (IPO) koja bi se trebala dogoditi na Londonskoj burzi tijekom 2015. godine, piše agencija Reuters pozivajući se na neimenovane izvore. Ista je informacija tportalu potvrđena i od izvora bliskih koncernu Ivice Todorića u Zagrebu, kao i to da je za savjetnika u IPO-u izabrana banka Rothschild

Navodno bi Ivica Todorić javnom ponudom dionica trebao prikupiti oko četiri milijarde eura. Prema izvorima tportala, otvorene su sve varijante oko toga koliki udio u Agorokoru bi Todorić bio spreman prepustiti investitorima, ali je jedno sigurno: tražit će najveću moguću svotu, ali uz mogućnost da zadrži većinski udio u kompaniji.

Prema izvorima tportala, novost u odnosu na ranije priče oko Agrokorovog IPO-a je ta da bi u javnu ponudu dionica išao čitav koncern
, a ne samo Adria Retail – trgovački lanac koji je nastao spajanjem Konzuma i Mercatora. Raniji planovi koji su se mogli čuti iz Agrokora bili su ti da će se pritom prehrambeni dio koncerna izdvojiti te ostati u vlasništvu Ivice Todorića i njegove obitelji.

Podsjetimo, o IPO-u Agrokora priča se posljednje tri godine otkako je Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima da preuzme Mercator. To mu je napokon uspjelo u lipnju ove godine, a preuzimanje je bilo teško više od pola milijarde eura.

Pritom se koncern zadužio putem tzv. 'PIK toggle' obveznica na račun kojih je založeno više od 90 posto vlasništva Agrokora. Te obveznice dospijevaju 2018. godine. Nepoznati su uvjeti pod kojima su izdane, kao i investitori koji su ih kupili, a jedino se zna da je aranžer izdanja bio Deutsche Bank. No jasno je da Ivica Todorić mora čim prije odraditi javnu ponudu dionica kako bi bio spreman vraćati taj vrlo rizičan dug.

Iz krugova bliskih Agrokoru dobili smo samo kratki neslužbeni komentar kako 'imaju jako puno savjetnika te da rade na tome 24 sata, sedam dana u tjednu'.