SABOR o jučerašnjoj vrućoj temi

Sinčić: Martina Dalić valjda misli da smo mi idioti, a Ramljak odradio vrhunski PR

16.02.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje višesatne sjednice Odbora za gospodarstvo, tema Agrokor prelila se i na jutrošnje stanke u Saboru. O toj temi htjeli su govoriti Živi zid, Most, HNS i HDZ

Da je jučerašnja sjednica Odbora za gospodarstvo dala više pitanja nego odgovora ustvrdio je nakon stanke Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

'Nakon što smo gotovo godinu dana postavljali pitanja tko je pisao lex Agrokor i nakon što je ministrica čak i pod najvećim pritiscima govorila kako nema te informacije, jučer šokantno, jednostavan odgovor ja, ja sam pisala taj zakon, a ono što nisam ja pisala, to sam dala naloge ili upute pa je onda pravna služba to pisala, složila, a i konobar je nosio kavu pa i on je sudjelovao u pisanju tog zakona. Ministrica Dalić valjda mislim da smo mi idioti pa da vjerujemo u takav razvoj stvari', poručio je Sinčić.

Ante Ramljak se, dodao je Sinčić, jučer 'ucviljen posipao pepelom' i odradio je 'vrhunski PR posao'.

'Pitanje koje također nismo razriješili je da gospodin Ramljak nije objasnio je li on zaposlen ili nije zaposlen, u kakvim je odnosima, jel' to honorar, jel' to trajni radni odnos, jel' to ugovor o djelu. Nije također znao reći kada je prestao raditi u Texo Menagmentu, a kada točno su riješeni papiri i sve ostalo. Ako odete na stranicu Texo Menagmenta, nakon minute na internetu, evo vidite ovdje sličica i životopis lijepo na engleskom jeziku gospodina Ante Ramljaka, s 1. strane je njegov kolega Tomislav Matić. Gospodine Ramljak, ako ovo gledate, pošaljite nam ugovor o radu sa Texo Menagmentom, pa nije valjda tolika tajna da znamo taj datum. Zašto je to tolika tajna?', rekao je Sinčić.

'Ja moram pohvaliti glumce, dobro su se spremili, što im je bilo po volji odgovarali su. Tako su uredno napominjali važnost intervencije vlade. Na pitanja koja bi mogla više otkriti nisu odgovorili ili su se branili da oni nisu hodajući registrator. Ali smo zato saznali jučer da je Škegro genijalac. Tamo znači gdje su trebali odgovoriti, a nisu znali pričali bi općenito uz primjese djelomičnih istina i primjese sentimenta gotovo u suze u oku, izvedba gotovo za pet', poručio je nakon stanke Mostov Nikola Grmoja.

No 'izvedba', dodao je, pokazala je i nešto drugo. 'Andrej Plenković se pokušava oprati od svega, ne izlazi u medije oko ove teme i gura u prvi plan potpredsjednicu Vlade i povjerenika. To dovoljno govori koliko se zabrljalo. Koliko se zabrljalo govori i to da je dugogodišnji suradnik Škegre i Martine Dalić preko noći odlučio postati MOST-ovac i HDZ evo vidim jutros i vi upirete svesrdno u tom smjeru. Pa dajte ljudi, HDZ je htio iskadrovirati i člana Nadzornog odbora Nacionalnog parka Krka i spremačicu u osnovnoj školi u najmanjoj općini u Hrvatskoj. Pa tko normalan može pomisliti da bi nam dali da upravljamo tvrtkom od 60 milijardi kuna iz koje su u samo zadnjih 8 mjeseci izvukli gotovo pola milijarde kuna na savjetničke usluge. Kolega Bačiću, možda ponovno se nosile ove torbe', spočitnuo je Grmoja.

  • +14
Rasprava o Sporazumu o strateškom partnerstvu EU i njezinih članica i Kanade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Osim što štitite udbaše zatvaranjem arhiva, ovim pokušajem spina ste nadmašili svoje udbaške savjetnike i kolege i ja vam evo čestitam', rekao je Grmoja, osvrnuvši se na HDZ-ove tvrdnje da je Petrov prvi zvao Ramljaka za izvanrednog povjerenika.

Grmoja je istaknuo kako je izvanredni povjerenik jučer priznao da je potpisao ugovor koji nije pročitao. 'Povjerenik Ramljak je doslovno rekao na moj upit: ugovor o roll up-u ima 250 stranica, pa tko bi to mogao sve pročitati. Ja ga nisam pročitao, a kamoli predsjednik Vlade. Dragi kolege zastupnici ja vama sada postavljam pitanje je li još nekome šokantno da je izvanredna uprava potpisala ugovor koji nisu pročitali', pitao je Grmoja.

'Da zaključim, jučer smo na odboru dobili jasno priznanje povjerenika Ramljaka da je pogriješio angažiravši svoju bivšu tvrtku kao savjetnike u Agrokoru. To je nama u oporbi, a i cijeloj javnosti jasno od prvog dana izbijanja afere „Savjetnici“. Dokazi su javno objavljeni, svi znamo da ti Ramljakovi savjetnici kad se natječu na otvorenom tržištu usluga zarađuju 2.000 kuna dnevno, a kada rade u Agrokoru zarađuju 32.000 kuna dnevno. Ja mislim da je svakome pametnom to dosta, ali na žalost ne i našem premijeru. On još uvijek mudro odvaguje, analizira, sintetizira, a vjerojatno razmišlja o osnivanju nekog povjerenstva za savjetničke naknade', rekao je Grmoja, dodavši da je vrijeme da premijer Andrej Plenković preuzme odgovornost.

Dolazak ministrice Dalić na na tematsku sjednicu Saborskog odbora za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Oporbi je odgovorio HDZ-ov Josip Borić. 'Oporba je jučer prošla, kako se to kaže, ko bosi po trnju. Nespremno, potpuno nespremni, sveli smo to sada, kako čujemo od strane Živog zida, na uspješan PR izvanrednog povjerenika. A bilo je dobrih odgovora, bilo je stručnih odgovora na svako pitanje, koje se je postavilo na tom odboru. I što je danas problem. Opet nezadovoljstvo. Oporbeni zastupnici, koji su silno željeli upravo takvu sjednicu, onako nespremni, nisu znali postaviti određena pitanja. I kad je trebalo doći do određenih podataka, vraćali su se u prošlost. Bio sam cijelo vrijeme tamo, nisu pitali ni jedno pitanje o budućnosti Agrokora', kazao je Borić.

Kazao je kako oporbu muči problem etike u Agrokoru. 'U tom prostoru možda meni najvažniji dio je da je gospodin Petrov prvi koji je zvao gospodina Ramljaka da bude izvanredni povjerenik, da je Most taj koji je glasovao zajedno sa HDZ-om za taj zakon, a da na kraju ispada da su oni najžešći kritičari tog čovjeka kojeg su prvog zvali i tog zakona za koji su glasali. To pitanje vjerodostojnosti nek oni rješavaju sa svojim biračima', rekao je Borić.