MOĆNI šef feda

Tko je republikanac koji će upravljati američkom središnjom bankom

24.01.2018 u 21:55

Bionic
Reading

Jerome Powell, kojeg je predsjednik Donald Trump izabrao za predsjednika američke središnje banke (FED), u utorak je potvrđen na tu dužnost glasovanjem u Senatu. Za njega je glasovalo 85 senatora, a 12 ih je bilo protiv. Powell je, kao guverner, zadnjih pet godina bio u upravnom odboru središnje banke

Taj bivši pravnik, koji u javnosti uživa ugled umjerenog republikanca i dobrog pregovarača, zamijenit će na dužnosti demokratkinju Janet Yellen i tako postati 16. predsjednik američke središnje banke. Powell, kojemu su 64 godine, preuzet će dužnost 3. veljače, kada istječe mandat Yellen (71), prvoj ženi na toj dužnosti.

Za Powella su glasovali mnogi demokrati, a neki republikanci su bili protiv njegova potvrđivanja, poput senatora Floride i bivšeg kandidata na predsjedničkim izborima 2016. Marca Rubija i Rona Paula, također bivšeg predsjedničkog kandidata.

Powell će preuzeti Fed s, prema trenutačnim standardima, dosta povoljnim ekonomskim nasljeđem, sa stopom nezaposlenosti u SAD-u od samo 4,1 posto i dva uzastopna tromjesečja s gospodarskim rastom većim od tri posto.

Očekuje se kako će njegov mandat, barem kratkoročno, biti kontinuitet dosadašnje politike Janet Yellen te postupnog zaoštravanja monetarne politike i dizanja ključne kamatne stope. Međutim, kako piše The Financial Times, već postoje signali iz Feda da se krene u smjeru labavije regulative za Wall Street.

  • +9
Jerome Powell, novi predsjednik Feda Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Powell je od 1980. do 1990. radio za odvjetničke kuće, da bi se zaposlio u investicijskoj banci Dillon, Read & Co, gdje se fokusirao na spajanja i preuzimanja te financiranje. U toj je banci dogurao do potpredsjednika

Od 1993. zaposlenik je američkog ministarstva financija, koje je tada vodio Nicholas Brady, inače bivši šef banke Dillon, Read & Co. Nakon dvije godine u ministarstvu vratio se u banku Dillon, u kojoj je proveo još dvije godine, nakon čega je 12 godina bio na partnerskoj poziciji u financijskoj grupi The Carlyle. 

Osamostalio se 2005., kada je osnovao fond Severn Capital Partners, koji je bio fokusiran na specijalne vrste financija i ulaganja u industrijskom sektoru. Istovremeno, postao je vodeći partner u fondu Global Environment, koji je ulagao u obnovljive izvore energije. 

  • +43
Donald Trump postavio je novog guvernera na čelo Feda Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

U Fed je došao na funkciju viceguvernera pod mandatom Baracka Obame, što je privuklo dosta pažnje jer je to bilo prvi put da demokratski predsjednik u Fed imenuje republikanskog kandidata. Imenovan je jednoglasno. 

Godine 2013. održao je govor u kojem je najavio kraj ere banaka koje su 'prevelike da bi propale'. U travnju 2017. postao je zadužen za nadzor banaka, da bi ga u studenom iste godine Donald Trump predložio za novog guvernera Feda.