BINGO VS. KONZUM

Tko je čovjek koji tuče Todorića u maloprodaji u BiH?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 19.09.2016 10:43
  • Objavljeno 19.09.2016 u 06:51
senad džambić

senad džambić

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Izgledno je kako će Konzum Ivice Todorića u ovoj godini prvi put izgubiti titulu najjačeg trgovačkog lanca po prihodima u BiH. Primat će preuzeti tamošnja kompanija Bingo koja je zadnjih godina u snažnoj ekspanziji. Njezin je slogan 'Bingo - kralj dobrih cijena', a vodi je Tuzlanac Senad Džambić

Lani je Bingo s oko 160 trgovina imao 3,05 milijardi kuna prihoda, dok je Todorićev Konzum zabilježio promet od 3,23 milijarde kuna. Međutim, Džambiću su u 2015. prihodi porasli za čak 42 posto, a Konzum je imao rast od 22 posto. Ako se zadrže takvi trendovi, Bingo će u ovoj godini prestići Todorićev lanac

Prve veće novca zaradio držeći bilijare, flipere i poker-aparate

Na Forbesovoj listi najbogatijih poduzetnika u BiH-a Džambić se nalazi na trećem mjestu. Prije rata bavi se pčelarstvom, radio je u rudniku kao električar, a prvi ozbiljan novac zaradio je držeći bilijare, flipere i poker-aparate. Od tud i ime njegove tvrtke koju je osnovao sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Prvu trgovinu otvorio je u Tuzli 1993. i otad se samo širi. Poslovanje Binga temelji se na niskim cijenama i domaćim proizvodima. Uz maloprodaju bavi se još nekretninama, transportom, proizvodnjom odjeće, grickalica, skupljanjem otpada, a ima i farmue koza, pilića i koka nesilica.

Prije dvije godine Džambić je kupio maloprodajni lanac Interex, s 24 trgovine i oko 700 radnika, u vlasništvu francuske trgovinske kuće Intermarche koja se odlučila povući s bih. tržišta. A lani je preuzeo poslovnice Tuša koje su dotad bile u vlasništvu posrnulog slovenskog poduzetnika Mirka Tuša

Džambića u njegovu snažnom širenju godinama kreditima prati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Bingo

Bingo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bingo

Bingo

'Direktor nikome u više od 20 godina nije dao intervju'

Vlasnik Binga vrlo rijetko istupa u medijima. Na našu molbu za razgovor iz njegove tvrtke nam je odgovoreno kako 'direktor nikome u više od 20 godina nije da intervju'. Ipak na webu se može naći Džambićev intervju za Dnevni avaz iz prošle godine, međutim iz Binga nam je objašnjeno kako se radilo o 'privatnom razgovoru koji je zloupotrebljen'.

U tom je tekstu Džambić opisan kao jednostavan i srdačan čovjek. On sam u razgovoru je više puta istaknuo kako mu nije na prvom mjestu osobno bogatstvo već podrška domaćoj proizvodnji.

'Vidite, dragi Bog nekoga za nešto odredi. Mene je stavio da ipak malo idem ispred ovoga našeg naroda, podržim ovu našu proizvodnju, a i da se malo počnemo mijenjati kao narod', istaknuo je Džambić.

Džambić: Kad bih prodao Bingo, izdao bih narod!

Na upit planirali li prodaju Binga, šuškalo se lani kako je zainteresiran njemački Lidl (op. a., još ne radi u BiH), odgovorio je kako bi to bila izdaja naroda.

'Ne! Sve ovo što smo napravili, napravili smo sa svojim narodom i želim da mi on vjeruje. Jer ja volim svoj narod! Sav narod u državi Bosni i Hercegovini, da se razumijemo. I sada trebamo prodati nešto za što smo se toliko žrtvovali i borili?! Kada bih prodao Bingo, izdao bih sve. To bi bila katastrofa i za mene, i za moje suradnike i za kooperante, proizvođače...', rekao je Džambić.

Istaknuo je kako građani mogu doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u državi tako da kupuju domaće proizvode.

'Svako tko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH!' poručio je Džambić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!