SLAVKO LINIĆ

'Teško je reći hoće li porez na prvu nekretninu biti isti kao komunalna naknada'

07.11.2012 u 11:50

Bionic
Reading

'Porez na prvu nekretninu neće biti značajno skuplji od komunalne naknade. Teško je reći hoće li biti isti, jer je komunalnu naknadu svaki grad i općina do sada samostalno definirala', komentirao je uvođenje novog poreza na imovinu koji kreće u travnju ministar financija Slavko Linić gostujući na konferenciji EUforija

Detaljno obrazloženje poreza na imovinu i konkretne brojke ministar Linić najavio je za sljedeći tjedan, danas je samo poručio kako njegovo uvođenje neće predstavljati udar na građanski sloj. 'Teško je reći hoće li iznos poreza biti isti kao kod komunalne naknade, nekome će sigurno biti viši, ali oporezivanje prve nekretnine ne bi trebalo biti značajno skuplje', kazao je Linić, najavljujući visoke stope za nekretnine koje nisu u funkciji.

No njegove riječi slaba su utjeha imajući na umu neslužbene brojke koje su procurile iz Ministarstva financija. Večernji list jučer je izračunao da je komunalna naknada za stan od 80 metara četvornih u Zagrebu iznosila oko 800 kuna, dok će porez na imovinu koristi li se stan kao prva nekretnina iznositi oko 2000 kuna.

Ministar financija rekao je da će taj porez doprinijeti jedinicama lokalne samouprave, više nego državnom proračunu. Neće samo građani nego i lokalne jedinice plaćati za neracionalno korištene nekretnine i taj će dio odlaziti u državni proračun.

'Komunalna naknada je ostatak iz socijalizma, dok porez na nekretnine postoji i u drugim kapitalističkim zemljama. Ovo će natjerati vlasnike koji imaju neracionalnu imovinu da odluče što će s njom', poručio je.

Linić se osvrnuo i na nezadovoljstvo ugostitelja kojima nove fiskalne kase predstavljaju dodatne troškove. 'Hrvati vole pričati o promjenama, ali ne žele promjene, nego status quo. Tko ne može poslovati pod novim uvjetima, neka prestane raditi, bez imalo sućuti od Ministarstva financija. Ako poduzetnik ne može platiti 3.000-4.000 kuna za promjenu sustava, onda nije poduzetnik, nego mu treba socijalna pomoć!'