crno tržište

Tamna strana interneta: Hrvati među najzainteresiranijima za 'dark web' na svijetu, a osim droga, jako ih zanimaju lijekovi za erektilnu disfunkciju

02.08.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Hrvati su najzainteresiraniji za dark web, takozvano crno internetsko tržište. Pokazuju to podaci britanske tvrtke Reboot SEO iz velikog istraživanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Europi provedenog pomoću online analitičkog alata Ahrefs

Prilikom prikupljanja podataka i izračuna, tvrtka je u obzir uzela broj korisnika interneta u svakoj državi. Hrvatska je zemlja koja je najviše zainteresirana za dark web u 2022. Zločini na tom crnom internetskom tržištu u Hrvatskoj porasli su za 31 posto u posljednjih nekoliko godina, a do sada je bilo ukupno 30.450 online pretraživanja ove godine – što daje broj od 1083 korisnika interneta u Hrvatskoj koji su pretraživali dark web u 2022. godini.

Češka dolazi na drugo mjesto. Ondje je više od osam milijuna aktivnih korisnika interneta, s 1027 korisnika na 100.000 koji svaki mjesec pretražuju dark web. Irska je treća. Do sada je ove godine u Irskoj bilo 38.360 online pretraživanja dark weba, 953 pretraživanja na svakih 100.000 korisnika interneta. Na četvrtom mjestu je Mađarska, a popis od prvih pet završava Rumunjska.

Ako korisnici žele pristupiti dark webu, tvrtka Reboot SEO objavila je preporuke kako zaštititi podatke:

  • korištenje VPN-a
  • dark web scan za traženje potencijalno ukradenih podataka
  • korištenje password managera
  • dvofaktorska autentifikacija
  • zatvaranje računa i prijava krađe identiteta.
  • +5
Dark web / ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Sarayuth Punnasuriyaporn / Alamy / Alamy / Profimedia

Opojne droge, oružje, krivotvoreni dokumenti, lijekovi za erektilnu disfunkciju...

Na crnom internetskom tržištu tijekom 2021. u Hrvatskoj su zabilježena ukupno 1563 kaznena djela, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020., pokazuju podaci MUP-ove Službe kibernetičke sigurnosti. Što se tiče Hrvata, oni se ne razlikuju od ostalih korisnika u Europi i svijetu. Na tržnicama dark weba kupuju opojne droge, oružje, krivotvorene dokumente, lijekove za erektilnu disfunkciju i zloćudne računalne programe malware.

Kako bi se dark webu uopće pristupilo, potrebno je instalirati poseban softver kojim se jamči anonimnost. To naravno ne mora značiti da se korisnik prijavljuje zbog kriminalnih aktivnosti i ilegalnog sadržaja, na kojima naposljetku i leži reputacija dark weba. Naime te anonimne mreže koriste i grupacije, pa i novinari za prikupljanje osjetljivih informacija. No i dalje prednjači interes za različitim oblicima kriminala, što se uglavnom odnosi na zlouporabu droga, nabavu i krijumčarenje oružja, kao i krivotvorenih dokumenata. Međutim oni koji dobro poznaju dark web znaju da tamne strane interneta mogu biti puno mračnije od navedenih primjera.