KONFERENCIJA U ZAGREBU

Tamara Perko izabrana za članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka EAPB-a

07.06.2018 u 14:13

Bionic
Reading

HBOR je bio domaćin EAPB CEO konferencije i Glavne skupštine Europske udruge javnih banaka (EAPB) na kojoj je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a izabrana na mjesto članice Upravnog vijeća EAPB-a

Glavna tema EAPB CEO konferencije, koju je otvorio Zdravko Marić, ministar financija, bio je Višegodišnji financijski okvir (Multiannual Financial Framework – MFF) za proračunsko razdoblje Europske unije 2021. - 2027. Ministar Marić je naglasio važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo te istaknuo da će korištenje mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru financijskih instrumenata biti prioritet i u idućem razdoblju. Naglasio je važnost održavanja ove konferencije u Zagrebu uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

Značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente u budućem razdoblju

Konferencija je okupila čelnike razvojnih banaka i institucija iz Europske unije i regije, a pored guvernera Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Rolfa Wenzela u panel raspravi sudjelovali su i predstavnici Europske komisije, EIB-a i drugih uglednih europskih financijskih institucija.

Na panelu je istaknuto kako se očekuje značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente, odnosno kreditne i garantne fondove te fondove rizičnog kapitala. Ova sredstva, za razliku od shema dodjele bespovratnih sredstava, imaju obnavljajući učinak te omogućuju dostizanje većeg broja korisnika s istim iznosom sredstava.

HBOR već provodi financijske instrumente

HBOR je jedna od banaka koja je među prvima počela provoditi financijske instrumente te je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a istaknula: „Stabilizaciju gospodarstva i veću kreditnu aktivnost poslovnih banaka mi razvojne banke trebamo iskoristiti za dodatno usmjerenje prema EU fondovima. HBOR-u je povjerena uloga provedbe ESIF financijskih instrumenata te smo već aktivni u provedbi povoljnih kredita kako za privatni, tako i za javni sektor. Aktivno radimo i na razvoju novih financijskih instrumenata koji će biti predstavljeni tijekom ove godine“.

Radi se o izrazito povoljnim sredstvima s niskim kamatnim stopama, bez bankarskih naknada i s dugim rokovima otplate, a trenutno su u provedbi financijski instrumenti za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva i za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora, a vrlo brzo se očekuje početak provedbe kredita za energetsku učinkovitost javne rasvjete. U pripremi su investicijski krediti za poljoprivrednike, kao i financijski instrumenti za energetsku učinkovitost privatnog sektora.

HBOR dobio novu aktivnu ulogu u zastupanju interesa javnih banaka u Europi

Na Glavnoj skupštini EAPB-a, koja je održana dan nakon Konferencije, održani su izbori za čelništvo udruge. Za predsjednika udruge na drugi mandat izabran je Philippe Mills, predsjednik Uprave SFIL-a, dok je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a izabrana na mjesto članice Upravnog vijeća EAPB-a. Imenovanjem Tamare Perko u Upravno vijeće ukazano je povjerenje i priznanje HBOR-u, ali isto tako i Republici Hrvatskoj, da kao ravnopravna razvojna institucija i zemlja članica EU predstavljaju važan čimbenik u provođenju zajedničkih europskih politika. Na skupštini se raspravljalo i o radu u protekloj godini te planiranim aktivnostima i proračunu udruge za naredno razdoblje.