NOVA ISTRAGA PROTIV TODORIĆA

Perko: HBOR će poduzeti sve da zaštiti svoje interese

28.12.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko izjavila je u četvrtak kako HBOR poduzima i poduzimat će sve da zaštiti svoje interese.

'Upoznati smo sa situacijom. S obzirom na okolnosti ne možemo ići u detalje. HBOR poduzima i poduzet će sve da zaštiti svoje interese', kazala je Perko odgovarajući na novinarski upit o novoj istrazi protiv Ivice Todorića zbog zajmova koje je investicijski fond Nexus dao Agrokoru, s obzirom da se kao jedna od ulagača u taj fond spominje i HBOR.

Na pitanje namjerava li banka poduzeti nešto s obzirom na gubitak sredstava te o kojem je iznosu riječ, Perko je ponovila kako ne bi išla u detalje s obzirom na okolnost situacije.

Jutarnji list u četvrtak je objavio da je žagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a odnosi se na zajmove koje je tijekom prošle godine investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko svoje tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima.

Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora, daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-montaža, prenosi Jutarnji list, koji pritom kao jednog od ulagača u taj fond spominje HBOR. 

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Inače, iz HBOR-a su još krajem srpnja priopćili kako nisu imali saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru te kako su pozajmice dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, iz HBOR-a su tada naveli kako tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a - Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat. Tim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kazali su tada u HBOR-u, napominjući kako su u svibnju na sjednicama povjereničkih odbora Nexus FGS i Nexus FGS II prvi put dobili informacije o pozajmicama tih fondova Agrokoru.