statistika UNWTo-a

Svjetom putuje 370 milijuna turista, najbolji rezultat u 12 godina

14.07.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Svijetom je u prva četiri mjeseca ove godine putovalo 370 milijuna stranih turista, što je 21 milijun ili 6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu su gotovo sve svjetske regije zabilježile poraste, uz naznaku vrlo pozitivnih izgleda za razdoblje svibanj-kolovoz, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO.

Najnoviji podaci o putovanjima stranih turista po svijetu sažeti su u novom izdanju svjetskog turističkog barometra UNWTO-a, iz koje komentiraju da prva četiri mjeseca u godini obično predstavljaju blizu 30 posto ukupnih godišnjih brojki međunarodnih turističkih dolazaka.

Naglašavaju da je većina odredišta zadržala dobre prošlogodišnje rezultate i da su se neka, koja su zadnjih par godina imala problema, u prvom dijelu ove godine pomalo oporavila, što potvrđuju primjerice bolji rezultati Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

'Odredišta pogođena negativnim događajima tijekom prošle godine sada pokazuju znakove oporavka, što je dobrodošla vijest za sve, a pogotovo za odredišta koja ovise o turizmu', kaže glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Najbolji rezultati u 12 godina s najvećim optimizmom za ljeto

UNWTO-ov panel stručnjaka turističke rezultate u prva četiri ovogodišnja mjeseca ocjenjuje najboljima unazad 12 godina, koji su, kao se dodaje, premašili očekivanja, pogotovo za Europu.

'Svjetski turistički stručnjaci koje godinama svaka četiri mjeseca anketiramo izrazili su velika očekivanja i za razdoblje od svibnja do kolovoza ove godine, te su u tome ujedno i najoptimističniji u desetljeću, i vjeruju da će u većini svjetskih turističkih odredišta vrhunac ove turističke sezone biti izniman', iznose iz UNWTO-a dodajući da je to najvećim dijelom potaknuto odličnim četveromjesečnim rezultatima u Europi.

Europa prva s rastom od 6 posto

Stranih turista u Europu je ove godine, po podacima UNWTO-ovog barometra, u prva četiri mjeseca stiglo 6 posto više nego lani, što je veći porast od prognoza i što objašnjavaju povratkom povjerenja u neka odredišta na koja su negativno utjecali sigurnosni incidenti.

'Rezultati su se posebno poboljšali u južnoj mediteranskoj Europi, gdje je u prva četiri mjeseca bilo 9 posto više stranih turista, za razliku od istog lanjskog razdoblja kada ih je bilo 1 posto više. Bolje rezultate ima i zapadna Europa za 4 posto, dok je sjeverna Europa s 9 posto nastavila bilježiti najveći rast u Europi, a srednja i istočna Europa slično kao lani poraste od 4 posto', iznose iz UNWTO-a.

Isti ukupni porast dolazaka stranih turista od 4 posto imala je i regija Azija i Pacifik, u čemu su najbolje rezultate i poraste od 14 posto ostvarili u podregiji južne Azije, dok je Oceanija imala 7 posto više stranih turista, jugoistočna Azija 6 posto više, a sjeverna Azija 5 posto više.

  • +5
Deset jeftinijih turističkih destinacija Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock