SLOVENCI TRLJAJU RUKE

Papa Franjo, Melanija i potica više napravili za turizam nego sve akcije do sada

01.06.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Papa Franjo je za promociju turizma Slovenije napravio više od njene nacionalne turističke organizacije, čulo se u četvrtak u raspravi o turističkim trendovima u svijetu, s naglaskom na tzv. 'zeleni turizam' koji privlači goste ponudom u koju su uključene prirodne ljepote, čisti okoliš i izvorne posebnosti, uključujući i one gastronomske

'Spomenuvši slovensku poticu prilikom audijencije za Donalda i Melaniju Trump, papa je za slovensku turističku promidžbu napravio više nego naša nacionalna turistička organizacija svim svojim akcijama posljednje godine', kazala je u raspravi tijekom savjetovanja o zelenom turizmu Sonja Sibila Lebe, stručnjakinja za turistički marketing Sveučilišta u Mariboru.

'I papa i Melanija zaslužili su nazive ambasadora slovenskog turizma', dodala je, aludirajući na kratku opasku pape tijekom audijencije za američki predsjednički par, kad je prvu damu pitao 'što daje jesti' svom mužu, da li 'poticu', slovenski blagdanski kolač od oraha.

Etnolog Janez Bogataj kazao je da mu je žao što Slovenija stalno propušta velike prilike koje u turizmu ima tzv. gastronomska diplomacija, te da je svoja nacionalna jela i specijalitete mogla bolje iskoristiti. Nakon tako dobre reklame za poticu u Vatikanu trebali smo brzo reagirati, na primjer u London organizirati Dan slovenske potice, kazao je Bogataj, inače poznat kao jedan od kreatora priče o kranjskoj kobasici koji je vladu natjerao da taj proizvod zaštiti na razini Europske unije.

  • +5
Trumpovi u gostima kod Pape Izvor: Reuters / Autor: POOL

U Londonu je, kazao je Bogataj, na sličan način svoje specijalitete prije više godina predstavio Tajland i nakon toga povećao broj turističkih dolazaka za 80 posto, kazao je Bogataj.

Državna tajnica za turizam u ministarstvu gospodarstva Eva Štravs Podlogar složila se da promidžba može biti i bolja nego što jest, ali je naglasila da se sredstva za turističku promociju Slovenije iz godine u godinu povećavaju, a samo za reklamu i stvaranje brendova na području zelenog i održivog turizma izdvojeno je 5,6 milijuna eura proračunskih sredstava.