crne prognoze

Švicarska vlada očekuje najveći pad BDP-a u posljednih 45 godina

24.04.2020 u 08:52

Bionic
Reading

Švicarsko gospodarstvo ove će godine snažno pasti uslijed mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, a potom sporo oporavljati u idućoj godini, pokazuju projekcije tamošnjeg ministarstva gospodarstva (SECO)

Prema skupini stručnjaka pri SECO-u, bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj će godini pasti za 6,7 posto, umjesto još u ožujku projiciranog pada za 1,5 posto, pokazale su u četvrtak ažurirane projekcije ministarstva.

To bi bio najveći pad švicarskog gospodarstva od 1975. godine. 

Ranije ovoga mjeseca vlada je objavila da bi švicarsko gospodarstvo zbog pandemije novog koronavirusa ove godine moglo pasti i po dvoznamenkastoj stopi. Vrlo snažan pad gospodarske aktivnosti očekuje se u prvoj polovini 2020. budući da su kompanije primorane ograničiti ili u potpunosti obustaviti poslovanje, izazivajući nagli pad proizvodnje i osobne potrošnje.

Pored toga, situacija u međunarodnom okruženju pogoršana je uslijed poremećaja u globalnim lancima nabave.  

Stopa nezaposlenosti u ovoj godini u prosjeku će iznositi 3,9 posto, pokazuju najnovije projekcije. Za iduću godinu skupina stručnjaka procjenjuje da će gospodarstvo porasti za 5,2 posto, što bi bio relativno slabi rast u usporedbi s vrlo niskom poredbenom osnovicom. Nadalje, stručnjaci upozoravaju da bi pandemija i prateće mjere suzbijanja zaraze mogli trajati duže no što se predviđalo, što će značajno usporiti oporavak.

Dodaju i da je pandemija Covida -19 intenzivirala postojeće gospodarske rizike.