NA RUBU RECESIJE

Švicarska u 2023. očekuje slabašan rast

13.12.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Švicarsko gospodarstvo ostvarit će slabašan rast u 2023. godini i tako izbjeći recesiju, a bolje bi mu trebalo krenuti u 2024. zahvaljujući globalnom oporavku, objavilo je u utorak švicarsko ministarstvo gospodarstva (SECO)

Gospodarstvo će iduće godine porasti po stopi od svega jedan posto, objavili su iz tog ministarstva u sklopu najnovijih projekcija, snizivši blago prognozu iz rujna.

Za godinu na izmaku predviđaju da će gospodarstvo porasti za dva posto, što je u skladu s prijašnjom prognozom, pokazuje izvješće SECO-a.

Najnovije projekcije, kako navode, temelje se između ostalog na pretpostavci da neće biti nestašice energije ni ove a ni iduće zime. Unatoč tome, očekuje se da će energetska situacija ostati napeta, a cijene struje i plina visoke.

Štoviše, prigušena globalna potražnja opteretit će švicarsku vanjsku trgovinu u iduće dvije godine, prognozira skupina stručnjaka pri SECO-u.

Stopa nezaposlenosti, pak, iduće godine će blago porasti na 2,3 posto, u odnosu na 2,2 posto koliko se očekuje u ovoj godini.

Za 2024. ekspertna skupina SECO-a sada predviđa rast gospodarstva od 1,6 posto, nešto slabiji od prosječnog te inflaciju od 1,5 posto. Predviđaju i da će stopa nezaposlenosti dodatno porasti, na 2,4 posto u 2024. godini.

SECO je blago snizio projekciju inflacije za ovu godinu, s ranije projiciranih tri posto, na 2,9 posto. U istoj mjeri snižena je projekcija za 2023. u kojoj sada očekuju inflaciju od 2,2 posto.

Usporedbe radi, švicarska središnja banka (SNB) u rujnu je prognozirala da će inflacija ove godine dosegnuti 3,0 posto, nakon čega bi trebala usporiti i to na 2,4 posto iduće godine i na 1,7 posto u 2024. godini.

Očekuje se da će SNB na ovotjednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, podići referentnu kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je na prethodnoj, kvartalnoj sjednici u rujnu podigao za 0,75 postotnih bodova. To bi bilo njihovo treće uzastopno povećanje.