ODLIČNA VIJEST ZA BANKE

Švicarac tone: Tečaj ispod sedam kuna

11.08.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke kuna je ojačala prema svim značajnim inozemnim valutama, pri čemu prema švicarskom franku za 1,15 posto što je srednji tečaj franka spustilo ispod razine od sedam kuna, prvi put od sredine siječnja ove godine

Srednji tečaj franka na tečajnici od utorka, koja se primjenjuje od srijede, iznosi 6,933013 kuna. To je prvi puta od sredine siječnja da se tečaj švicarca spustio ispod sedam kuna.

Švicarska središnja banka sredinom siječnja odustala je od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro. Tada je, na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj 15. siječnja, srednji tečaj franka skočio na 7,39 kuna, s prethodnih 6,39 kuna. Najveći je pak srednji franka bio na tečajnici utvrđenoj 23. siječnja kada je iznosio 7,85 kuna.

S obzirom na to da je Vladinom intervencijom za domaće dužnike tečaj švicarca u siječnju zamrznut na razini 6,39 kuna, aktualno slabljenje franka neće utjecati na rate kredita. Međutim, niži tečaj franka pogoduje bankama koje snose trošak između tržišnog i zamrznutog tečaja.