CRNI REKORD

Švicarac nadomak euru: Više od sedam kuna za franak!

09.08.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Švicarski franak dosegnuo je u utorak novu rekordno visoku vrijednost prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt strahom ulagača od nove recesije i snažnom potražnjom za imovinom koju smatraju sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima. Posljedično franak je ojačao i prema kuni te je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a dosegao novu rekordnu vrijednost od 7,04 kune

Euro je tako oslabio prema franku oko 1,2 posto, kliznuvši na 1,0580 franaka. Nakratko se strmoglavio i na 1,0475 franaka.

Dolar je također zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku, kliznuvši na 73,59 centima, da bi se kasnije stabilizirao na 74,17 centima.

Tržišta su i dalje izrazito nesklona rizičnoj imovini, nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+'. Ulagače su prestrašile i tvrdokorne bojazni povezane s dužničkom krizom u eurozoni, potpirivši strah od nove recesije u svjetskom gospodarstvu.

Analitičari ističu da svi pokazatelji navode na zaključak da će franak dosegnuti paritet prema euru usprkos švicarskom nedavnom ublažavanju monetarne politike i upozorenjima u vezi s jakim frankom, koji su potaknuli bojazni od intervencije na tržištima valuta.

'Paritet franka i eura čini se prilično vjerojatnim sve dok je pojačana nesklonost rizičnoj imovini. Švicarska narodna banka (SNB) prijeti ali njihovo je iskustvo s prošlom intervencijom bilo grozno pa ih tržište izaziva', tumači Tom Levinson iz ING-a.

SNB će vjerojatno zazirati od intervencije na tržištima valuta budući da je zabilježio velike gubitke 2008. u pokušajima da nakon sloma američkog investicijskog diva Lehman Brothersa i klizanja eura na 1,50 franaka zaustavi jačanje švicarske valute.

Tržišta će budno pratiti i današnji sastanak odbora američke središnje banke za otvoreno tržište (FOMC), na kojem će se raspravljati o mogućim dodatnim mjerama pomoći američkom gospodarstvu. Analitičari se ipak slažu u procjeni da Fed vjerojatno neće posegnuti za novim poticajnim mjerama.