savjet stručnjaka

'Svi oni koji imaju promjenjive kamatne stope, pogotovo Euribor, fiksirajte ih'

20.01.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Od prošle godine u Hrvatskoj je primjetan rast kamatnih stopa na kredite, a nastavit će se i ove godine. Razlog je zaoštravanje monetarne politike Europske središnje banke koja tako želi suzbiti inflaciju. Uvođenjem eura, i banke koje su kao osnovicu koristile Nacionalnu referentnu stopu prelaze na Euribor, a to će poskupiti nove kredite.

Tako bi mjesečne rate za kredite od primjerice 70 tisuća eura s promjenjivom kamatnom stopom mogao porasti za 20-tak eura, a ukupni iznos kredita za oko 4000 tisuća eura.

No, upravo zbog uvođenja eura rast kamatnih stopa u Hrvatskoj još uvijek je blag i postupan. Uz to, velika većina postojećih stambenih kredita ima fiksne kamatne stope na postojeće kredite pa to povećanje kamata zasad ne bi trebali osjetiti.

U potrazi za stanom ili kućom, većina kupaca treba stambeni kredit. Potražnja, nakon rekordne lanjske godine, i dalje se ne smanjuje. Iako su kamatne stope počele rasti, one su i dalje u Hrvatskoj relativno niske kažu kreditni posrednici.

- Imamo primjer evo već u Mađarskoj da su stambeni krediti već na 8 posto, dakle to je drastično skočilo, mi trenutno kreditiramo građane bolje nego SAD, usporedivi smo sada trenutno s Njemačkom. Dakle kamatne stope kod nas se zadržavaju sada negdje oko 3 posto, odnosno nisu narasle više od pola posto u tom sada rastu o kojem svi pričaju, za HRT Dnevnik rekao je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u drugim europskim zemljama

Razlog zašto su kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u drugim europskim zemljama, jest nedavno uvođenje eura.

- To su upravo oni pozitivni efekti uvođenja eura, smanjenje valutnog rizika, smanjenje regulatornog troška i neka ekstra likvidnost koja je došla u sustav. Sve ono što su pozitivni učinci eura dakle utječe na taj blaži rast kamatnih stopa u odnosu na usporedive zemlje, kazala je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Trend rasta kamatnih stopa, koji je počeo prošle godine, zbog protuinflatorne politike Europske središnje banke, nastavit će se i u ovoj godini.

- Ja očekujem da će ove godine kamate ići polako gore, ali samo za nove kredite i to puno manje nego na razini Europske unije, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Većina postojećih kredita ima fiksne kamatne stope

Većina postojećih kredita, oko 62 posto, ima fiksne kamatne stope, barem prvih 5 do 10 godina.

- Svi stari postojeći krediti, stambeni i drugi su uglavnom barem djelomično fiksirani, znači tu neće se dogoditi neke promjene, rekao je Schoefboeck.

Promjene kod promjenjivih kamatnih stopa

Najveće povećanje, kao i dosad, mogu očekivati oni čiji krediti imaju promjenjive kamatne stope vezane uz europsku referentnu kamatnu stopu Euribor.

- Točno jesmo u razdoblju rasta kamatnih stopa zato i jest savjet da svi oni koji imaju promjenjive kamatne stope, pogotovo Euribor da razmisle o tome da ih fiksiraju, kazala je Perko.

Europska središnja banka prošle je godine već 4 puta podizala referentnu kamatnu stopu, ali već i najavila da će ih nastaviti dizati i dalje, sve dok se ne obuzda inflacija u Europskoj uniji.