REGISTAR JAVNO DOSTUPAN

Svi će moći provjeriti tko je vlasnik neke tvrtke

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.11.2018 09:04
  • Objavljeno 16.11.2018 u 09:04
Zdravko Marić, ministar financija

Zdravko Marić, ministar financija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan. Ta je novost predviđena u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Ministarstvo financija pustilo ovih dana u javnu raspravu

Tako će sve domaće ili strane fizičke i pravne osobe moći pristupiti Registru i provjeriti tko je stvarni vlasnik određene kompanije, piše Večernji list.

Sabor je lani u listopadu usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdan pravni interes. No u međuvremenu je revidirana Direktiva 2015/849 EU protiv pranja novca te je na razini EU dogovoreno da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti.

Fizičkim i pravnim osobama preko Registra bit će dostupni sljedeći podaci o stvarnim vlasnicima tvrtki: ime i prezime, država prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, državljanstvo te priroda i opseg stvarnoga vlasništva.

Predviđeno je i da se u iznimnim okolnostima može ograničiti pristup podacima ili jednome dijelu podataka iz Registra, primjerice kada bi pristup tim podacima izložio stvarnoga vlasnika nerazmjernom riziku od prijevare, otmice, ucjene, iznude, zlostavljanja, nasilja ili zastrašivanja ili ako je stvarni vlasnik maloljetna osoba ili mu je oduzeta poslovna sposobnost.

U GONG-u kažu da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari – Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan te će se objavljivati popis politički izloženih osoba. No voditelj digitalnog tima GONG-a Slaven Rašković kaže da ih zabrinjava odredba prema kojoj ministar financija donosi pravilnik o naknadama koje se plaćaju za pristup registru te da nije jasno hoće li fizičke osobe morati plaćati za pristup osnovnim podacima iz registra.

Rašković smatra da bi to bilo neprihvatljivo jer zašto inače plaćamo poreze, piše Večrnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!