UPOZORENJE CARINIKA

Svako tko peče rakiju mora platiti trošarinu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.08.2011 10:23
  • Objavljeno 11.08.2011 u 09:46
izlozba_rakija1-110909

izlozba_rakija1-110909

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Sve fizičke osobe koje pripadaju u kategoriju malih proizvođača jakih alkoholnih pića obvezne su prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar obveznika trošarine, upozorili su iz Carinarnice Rijeka

U pozivu upućenom svim fizičkim osobama s područja Carinarnice Rijeka, tj. iz Primorsko-goranske županije podsjeća se da je Zakon o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. uveo kategoriju malog proizvođača jakog alkoholnog pića

Zakon je odredio da je takav proizvođač svaka fizička osoba ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe, ali ne više od 20 litara čistog alkohola na godinu po domaćinstvu.

Svaki se takav proizvođač treba prijaviti i registrirati, a pri tome nije važno je li i vlasnik kotla za pečenje alkohola.

Osim toga, mali proizvođač jakog alkoholnog pića obveznik je godišnjeg paušalnog plaćanja trošarine, koju obračunava i plaća proizvođač, ovisno o veličini kotla. Za kotao zapremnine 40 do 100 litara plaćat će 100 kuna, a za kotao zapremnine veće od 100 litara plaćat će 200 kuna.

Ako bi ukupna proizvodnja za vlastite potrebe bila veća od 20 litara čistog alkohola na godinu po domaćinstvu, mali proizvođač jakog alkoholnog pića mora uz godišnji paušal obračunati i platiti trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola na količinu koja prelazi 20 litara čistog alkohola.

Zakonom su predviđene kazne za neovlaštenu proizvodnju jakih alkoholnih pića, odnosno za one koji se ne bi prijavili u registar obveznika trošarine, ne bi podnijeli godišnje izvješće ili ne bi platili godišnji paušal. Kazna može biti od 2000 do 10.000 kuna

Među ostalim, iz Carinarnice su istaknuli da mali proizvođač može zapečatiti kotao za koji potom ne mora plaćati trošarinu te da malim proizvođačim prodaja alkoholnih pića zakonom nije dopuštena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi