pokrenuta proizvodnja

Sva postrojenja Petrokemije opet rade nakon zastoja u prosincu i siječnju

21.01.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Kutinska Ptrokemija u petak je izvijestila da su sva postrojenja u radu, nakon zastoja tijekom prosinca i siječnja

"Postrojenje Amonijak te ostala postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva su započela s radom nakon zastoja tijekom prosinca i siječnja. Postrojenja su uspješno pokrenuta i započela s radom sukladno proizvodnim planovima", izvijestili su kratko iz Petrokemije putem Zagrebačke burze.

Inače, Petrokemija je nedavno izvijestila da će na glavnoj skupštini tvrtke, sazvanoj za 21. veljače, dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica.

Petrokemija želi povući s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze 55.028.701 redovnih dionica koje glase na ime, oznake PTKM, nominalne vrijednosti 10 kuna, koje se vode u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

U obrazloženju prijedloga odluke o povlačenju dionica navodi se da se takva odluka treba donijeti iz nekoliko razloga, "a primarno iz razloga što društvo nema velike koristi od trgovanja na uređenom tržištu, dok s druge strane ima velike troškove i obveze koje mora ispunjavati kao društvo listano na Zagrebačkoj burzi".

"Uslijed pandemije covid-19 i ostalih trenutnih, domaćih i svjetskih prilika na tržištu, poslovanje društva je ugroženo te je ovo jedan od načina smanjivanja troškova i optimizacije poslovanja", ističe se.

Većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

  • +6
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,9 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Petrokemija je početkom srpnja prošle godine putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva".

"Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva", izvijestili su tada iz kutinske tvrtke, koja nakon toga nije imala dodatnih objava o postupku dubinskog snimanja i eventualnim sudionicima u tom postupku.