SVE PO STAROM

Šuker opet u akciji - 750 mil. eura novog zaduženja

06.10.2010 u 15:33

Bionic
Reading

Prema Vladinim projekcijama, iduće godine rashodi države iznosit će 122 milijarde kuna, a prihodi neće biti veći od 108 milijardi kuna, što znači da će deficit iznositi vrtoglavih 14 milijardi kuna. U 2012. proračun će biti povećan na 124 milijarde kuna zbog EU-a, rekla je premijerka Jadranka Kosor, objašnjavajući da to znači jedan posto BDP-a, odnosno 3,6 milijardi kuna za europski proračun

Jadikovkama zbog izostanka podrške svih onih koji se ne bave hvalospjevima nad njezinim pokušajima vođenje ekonomske politike, premijerka Jadranka Kosor započela je današnju sjednicu Vlade.

NOVIH ŠUKEROVIH 750 MILIJUNA EURA ZADUŽENJA

Koji trenutak kasnije još uvijek aktualni ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, hvaleći istu tu Vladu zbog političke hrabrosti, objašnjavao je da njegov najnoviji poduhvat zaduživanja od 750 milijuna eura u domaćem dvorištu nije novo zaduženje.

Devizni kredit sindiciran kod domaćih banaka težak 750 milijuna eura namijenjen je povratu duga od prijašnjih godina i nije riječ o novom zaduženju, kao što se to krivo kvalificira, kazao je po tko zna koji put Šuker. Dodao je da bi polovica tog kredita trebala biti vraćena 2013, a dio 2014. uz kamatnu stopu od oko 5,25 posto.

Na novo zaduženje Kosor nije trošila riječi, ali je podsjetila da je vladajuća koalicija Saboru predložila donošenje zaključka da se Vladu obveže da neće povećavati rashode u odnosu na rebalansirani proračun za 2010. godine.

Na to je Šuker istaknuo da je to prvi put da netko predlaže nešto takvo i da je riječ o hrabrom političkom činu, posebno u slučaju onoga koji ga predlaže, ali i onoga koji za njega diže ruku te zaključio da je tu potreban politički konsenzus.

RAZBIJANJE DEPRESIJE

Dodao je i da u Hrvatskoj treba razbiti situaciju depresije bez optimizma te otvoriti nove prostore i mogućnosti stranom i domaćem kapitalu kako bi i omotnica EU-a mogla biti što više iskorištena te da je politika temeljena na investicijama iz državnog proračuna i javnih poduzeća potrošen ekonomski model.

U slučaju realizacije investicijskih projekata i BDP od predviđenih 1,5 posto za 2011. bi mogao biti veći,
zaključio je Šuker govoreći o vladinom prijedlogu ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

O njima se raspričala i Kosor, iznijevši predviđanja da ćemo 2011. godine ubilježiti umjereni realni rast BDP-a od 1,5 posto, 2012. godine oko dva posto te 2013. godine oko 2,5 posto, dok će ove godine pad BDP-a biti 1,6 posto.

Detaljnije je kazala da se, s obzirom na ukidanje kriznog poreza i izmjene poreza na dohodak, u 2011. očekuje pad prihoda državnog proračuna za 0,3 posto i prihodi će iznositi 108 milijardi kuna, a ukupni su rashodi predviđeni u iznosu 122 milijarde kuna, što je oko 350 milijuna kuna manje nego ove godine.

Pritom je naglasila da će u idućoj godini za otplatu kamata morati biti osigurana milijarda kuna više nego ove godine, na što se Šuker opet požalio da se rashodna strana proračuna ne može smanjiti bez strukturnih reformi i kresanja prava.

ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOSTI

U 2012. smjernicama su projicirani proračunski rashodi od 124 milijarde kuna, a u to su, ističe premijerka, uračunate obveze hrvatskog proračuna prema EU-u gdje Hrvatska treba participirati s jedan posto BDP-a, što je iznos od 3,6 milijardi kuna.

Istaknuo je da se smjernicama planira deficit središnje države u 2011. od 4,1 posto BDP-a, što je 13,9 milijardi kuna, 2012. od 2,8 posto BDP-a ili 10,1 milijardu kuna, a 2013. od 1,5 posto ili 5,6 milijardi kuna. Kosor je dodatno istaknula da će se na temelju smjernica raditi i proračun za iduću godinu na kojemu rad počinje odmah, a uz njega će Vlada predložiti i zakon o fiskalnoj odgovornosti.

U 2011. predviđeni su rashodi države od 122 milijarde kuna, dok bi prihodi trebali biti ne veći od 108 milijardi kuna, što bi značilo da će deficit 2011. iznositi vrtoglavih 14 milijardi kuna. U 2012. proračun će biti povećan na 124 milijarde kuna zbog Europske unije, rekla je Kosor objašnjavajući da to znači jedan posto BDP-a, odnosno 3,6 milijardi kuna za europski proračun.

S obzirom na navedene brojke, kako to Vlada misli da državni rashodi neće rasti, ni Kosor ni Šuker nisu objasnili, ali su zaključili da su pred njima velike i teške obaveze te da su ozbiljni i odlučni u provedbi programa gospodarskog oporavka.