ŠTRAJK 12. SVIBNJA

Studenti će sa sindikatima na Markov trg

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2009 18:18
  • Objavljeno 23.04.2009 u 16:27
sindikati javnih službi, ribić, avberšek

sindikati javnih službi, ribić, avberšek

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Štrajk sindikata javnih službi počet će 12. svibnja, ako se članstvo prethodno na referendumu izjasni za to, najavili su sindikalni čelnici na današnjem skupu u Studentskom centru (SC). Sindikate podržavaju a studenti koji su spremni s njima 'marširati prema Markovu trgu'

Koliko će trajati štrajk za pravednu cijenu i dostojanstvo rada u javnim službama sindikalci nisu htjeli otkriti jer bi to 'i Sanader htio znati', no kazali su kako ne treba imati iluzija da će jedan štrajk biti dovoljan za postizanje ciljeva.

Skupu u kino dvorani SC-a, kojem je nazočilo oko tisuću sindikalnih povjerenika iz Zagreba i okolice, obratila se i predstavnica studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji prosvjeduju tražeći pravo na besplatno obrazovanje, te je izrazila podršku studenata sindikatima.

'Studenti su s vama da vam pomognu, ako treba i u marširanju prema Markovu trgu', kazala je uz burno odobravanje sindikalaca koji su već ranije podržali studentski prosvjed.

No, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da javni službenici za vrijeme štrajka neće ići pred Vladu i Sabor već će se okupiti na Jelačićevu trgu.

Štrajkom ćemo demonstrirati protiv svih apsurda u ovoj zemlji, a posebice protiv apsurda da se smanjuju plaće jedino onima kojima plaće ionako zaostaju za prosjekom, te ćemo na vlast izvršiti pritisak da nam osigura pravednu cijenu rada onda kada Hrvatska izađe iz krize, istaknuo je Ribić.

U vezi upozorenja iz redova vlade i poslodavaca da bi zbog štrajka mogao pasti kreditni rejting zemlje, Ribić je upitao 'a što je s moralnim i civilizacijskim rejtingom' države.

'Nismo mi u banani, mi smo banana-država s ovakvim odnosom prema radu', kazao je komentirajući neke izjave u kojima su javne službe, koje služe kao servis građanima, nazivane 'potrošnjom'.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavio je da će sindikati nastaviti borbu za pravednu socijalnu Hrvatsku, te optužio vladu da je jednostranim smanjenjem plaća javnim službenicima posegnula za nasiljem, onda kada joj je to radi dnevnopolitičkih ciljeva bilo potrebno.

I ostali čelnici osam sindikata javnih službi upozorili su da je odlukom vlade, uz podršku poslodavaca, rad u javnom sektoru obezvrijeđen te su, parafrazirajući jednu popularnu pjesmu poručili vlastima: 'Možete uzeti naše plaće, ali ponos ne'.

Sindikati javnih službi sutra će održati veliki skup s povjerenicima u Splitu, a idućeg tjedna, od 27. do 29. travnja, provest će referendum na kojem će se članstvo izjasniti hoće li sudjelovati u štrajku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!