ŽELE SVOJE PLAĆE

Štrajkaši traže stečaj Coninga

27.03.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Zbog neisplate plaća zaposlenici Coninga koji su u štrajku podnijeli su prijedlog za pokretanje stečaja

'Premda je uprava podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu tijekom koje ne može biti pokrenut stečaj, nagodba još nije otvorena, već je ponovno zatražen dulji rok za dostavu dodatne dokumentacije, čime je otvoren prostor za naš prijedlog za stečaj', kaže Srećko Vidaček, sindikalni povjerenik u Coningu.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnesen je varaždinskom Trgovačkom sudu jer zaposlenici osam mjeseci nisu dobili plaću, zbog čega su prije mjesec dana počeli štrajkati.

'S nama i dalje ne razgovara nitko iz uprave koja samo kupuje vrijeme, a istovremeno rastu naša potraživanja za plaće. Ukupni dug Coninga prema zaposlenicima prešao je 12 milijuna kuna, a samo putem ovršnih rješenja radnika već se potražuje više od milijun kuna', upozorava Vidaček.

O tome koliko su dužni zaposlenicima, u Coningu se ne izjašnjavaju. Direktor Stjepan Ptiček ističe da štrajka manji broj zaposlenika nego što se navodi jer je 15 njih prekinulo štrajk, a popis štrajkača koji je naknadno dobio ima 40-ak imena.

'Dio zaposlenika više ne dolazi jer jednostavno nemaju novac za prijevoz. Zato smo tražili da se obveze dolaska na posao oslobode svi udaljeni deset ili više kilometara, ali uzalud. Međutim od štrajka ne odustajemo, premda se broj štrajkača nešto osipao, dijelom i zbog toga što su neki pristali otići raditi na teren za dnevnice', naglašava Vidaček.