DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Stopa anketne nezaposlenosti u prvom tromjesečju 7,6 posto

  • Autor: B.R./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2019 12:46
  • Objavljeno 18.07.2019 u 08:35
Posao u Europskoj uniji

Posao u Europskoj uniji

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju iznosila 7,6 posto, što je na godišnjoj razini, u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, manje za 2,7 postotnih bodova, a u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine manje za jedan postotni bod, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija iznosila 10 posto, pa je stopa anketne nezaposlenosti od 7,6 posto za 2,4 postotna boda manja od "administrativne".

U prvom je tromjesečju prosječan broj nezaposlenih prema anketi bio manji za 18 tisuća od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 136 tisuća nezaposlenih prema anketi njih 103 tisuće ili 76,2 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a 23,8 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 154 tisuće registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 51 tisuća ili 32,7 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Zaposlenih je u prvom tromjesečju ove godine, po podacima DZS-a iz ankete o radnoj snazi bilo 1,66 milijuna, što je u odnosu na tromjesečje prije povećanje za oko 17 tisuća, a 45 tisuća više nego u prvom kvartalu lanjske godine.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 47,2 posto što je rast u odnosu na tromjesečje prije kada je iznosila 46,6 posto, ali i na godišnjoj razini s obzirom da je stopa zaposlenosti u prvom kvartalu 2018. iznosila 45,7 posto.

Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 3,52 milijuna ukupno radno sposobnih stanovnika starijih od 15 godina, od čega je aktivnih stanovnika bilo 1,79 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,73 milijuna neaktivnih.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 51 posto, što je jednako kao u tromjesečju ranije te također u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!