ŽIVOTNA INVESTICIJA

Što sve morate znati prije podizanja studentskog kredita?

09.08.2016 u 07:03

Bionic
Reading

Upisali ste studij, a kratki ste s novcem za plaćanje životnih troškova i školarine. Uz povremene poslove, financijsku konstrukciju možete upotpuniti podizanjem namjenskog kredita. Prije odluke dobro proučite bankarske ponude i izaberite najbolju kombinaciju

Ako ste redovni ili izvanredni student, kreditom možete financirati školarinu i/ili troškove života za vrijeme studija.

Osnovni je preduvjet za dobivanje kredita kreditna sposobnost. Stoga ako nemate redovne prihode, banka vam neće odobriti kredit već će tražiti da roditelji ili netko treći s odgovarajućom kreditnom sposobnošću postane korisnik kredita ili solidarni dužnik.

U slučaju većih iznosa kredita (iznad 10.000 eura) banke obično traže i dodatna osiguranja - jamce, police životnog osiguranja i/ili hipoteke na nekretnini.

Krediti za plaćanje školarine isplaćuju se jednokratno, dok se krediti za pokrivanje troškova studija obično isplaćuju u mjesečnim obrocima tijekom studija.

Otplata nakon završetka studija

Korištenje kredita prilagođeno je trajanju studiranja (maksimalno šest godina) pa glavnicu otplaćujete nakon završetka studija, a za vrijeme studiranja plaćate samo kamate, koje se mogu podmirivati i iz odobrenih kreditnih sredstava. Međutim, vodite računa da u slučaju prekida studija kredit dolazi na naplatu odmah.

Banke obično odobravaju i poček otplate do godinu dana što vam omogućuje predah do pronalaska posla.

Kredit se otplaćuje u mjesečnim ratama, pri čemu visina pojedine rate ovisi o iznosu i roku otplate koji može biti do 10 godina.

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita svakako pokušajte ishoditi i stipendiju za financiranja studija. Korisne informacije o ponudi stipendija možete naći na portalu Stipendije.info.

Iskoristite kreditne olakšice

Vodite računa da postoje i različite kreditne olakšice (subvencionirane kamate, produženi rokovi otplate) koje na lokalnoj razini nude gradovi, županije i obrazovne ustanove.

Ponude najvećih hrvatskih banaka prilično su izjednačene, a najviše opcija ima Zagrebačka banka.

U Zabi možete dobiti kunski ili eurski kredit za školarinu u iznosu do 150.000 kuna (20.000 eura) koji se isplaćuju jednokratno na žiroračun školske ustanove i kredit za financiranje troškova života od od 500 do 5.000 kuna (70 do 700 eura) mjesečno.

Primjerice, ako uzmete kredit od 15.000 kuna za plaćanje školarine na maksimalni rok nakon završetka studija narednih sedam godina plaćat ćete mjesečnu ratu od 217,5 kuna.

U Zabi ističu mogućnost ostvarivanja povoljnijih uvjeta kredita (niže kamatne stope i duži rokovi otplate) u suradnji s partnerskim obrazovnim ustanovama i jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Privredna banka Zagreb odobrava studentske kredite u iznosu do 25.000 eura na rok otplate do 10 godina uz mogućnost korištenja počeka do 12 mjeseci.

Krediti su isključivo uz valutnu klauzulu u euru, a efektivna kamatna stopa iznosi 5,32 posto (na rok otplate od 10 godina). Reprezentativni primjer ukupnih troškova i izračun mjesečne rate pogledajte ovdje.

Splitska banka kreditira upis i troškove života prilikom studija na rok otplate do 10 godina. Kamate su nešto više nego u Zabi i PBZ-u, ali iznos kredita se penje do 30.000 eura.

Studentima je na usluzi i Hrvatska poštanska banka. U ponudi ima dvije opcije: kredite za školarinu do 20.000 eura i kredite za znanje, sport i putovanje do 15.000 kuna.