GLAMUROZNI KAMPING

Što je to glamping i zašto je toliko važan za hrvatski turizam?

14.08.2016 u 07:00

  • +9

Glamping u Hrvatskoj

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Obonjan Riviera

Bionic
Reading

Spavate u šatoru, a imate dojam luksuza. Prostor je identičan hotelskoj sobi, klimatiziran je, a u svakom trenutku možete otvoriti zastore i uživati u svježem morskom zraku. Tako nam sugovornik opisuje ljetovanje u glamping šatorima, koji se od ove sezone mogu naći i na hrvatskoj obali

No što je to uopće glamping i zašto je važan za hrvatski turizam? Glamping svoje ime duguje glamuru i kampingu – on je fuzija tih dvaju koncepata i popunio je rupu u turističkoj ponudi svim putnicima koji bi željeli kampirati, ali bez neudobnih, negativnih strana. Zato je sada i u Hrvatskoj moguće spavati u divljini, ali u klimatiziranom šatoru s kuhinjom i brzim internetom.

Pioniri glampinga u Hrvatskoj su porečka Valamar Riviera i šibenska Obonjan Riviera. U obje tvrtke tvrde: glamping je hit i turisti će ga sve više i više tražiti. Zasad ga najviše traže Nizozemci i Nijemci.

Kristijan Gržetić iz Obonjan Riviere potvrđuje da je potražnja za glampingom u Hrvatskoj iznimno velika. 'Zasad nemamo previše takvih jedinica, ali u idućim godinama, kada povećamo kapacitete, možda ćemo imati relevantne pokazatelje koliko je takav smještaj zaista popularan', rekao je Gržetić za tportal.

Smatra da glamping ima golem potencijal u Hrvatskoj jer ga nigdje u regiji zapravo nema i trebao bi doživjeti procvat u idućim godinama, jer ga zasad nude samo najrazvijenije turističke destinacije. Svjetska destinacija broj jedan za glamping je Francuska.

U Valamaru dodaju da je Hrvatska poželjna glamping destinacija: 'Prepoznali smo taj trend prije nekoliko godina kada smo uveli glamping šatore u kampovima Lanterna kod Poreča i kampu Krk. Potražnja je sve veća i veća te ima potencijala za rast'.

Glamping šatori u Valamarovim kampovima pretvaraju se u 'glamping sela', koja su smještena u posebnim zonama te imaju svoje bazene. Šatori su prostrani i luksuzni, opremljeni su kupaonicom i tušem, potpuno namještenom kuhinjom i terasom, a svaki šator ima satelitsku TV, mikrovalnu pećnicu, aparat za kavu i sve ostale sitnice.

Gdje se u Hrvatskoj može glampirati?

Internetski portal Glampinghub.com navodi da je Hrvatskoj moguće glampirati na 12 lokacija. Najluksuzniji glamping nudi se u Višnjanju, gdje se u restauriranoj kamenoj vili može 'kampirati' po cijeni od 272 dolara za noć. Tek nešto povoljnije, 177 dolara za noćenje, stoje glamping kućice na drvetu u Ćilipima kod Dubrovnika, a luksuzom ne zaostaju glamping eko-kabine u Rakitju kod Zagreba te safari-šatori kod Šibenika. Po cijenama nižim od sto dolara za jednu noć, ističu se privatni ranč u Velikoj Plani kod Gospića te eko-kabine na Komiži. Na tu nepotpunu listu treba dodati i glamping kapacitete kampa Lanterna kod Poreča, kapacitete u Zatonu te šatore u Kanfanaru.


Predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš također puno očekuje od glamuroznog kampiranja, s obzirom na to da svaki bolji kamp sada nudi i tzv. jumbo parcele za velike kampere, ali i uvodi u ponudu luksuzne kućice za glamping.

‘Uvođenjem mobilnih kućica, glampinga, bazena, wellnessa, vodenih parkova, eko sustava odvodnje, hortikulturnog uređenja i drugog, kampovi se i u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, sve više transformiraju u premium luksuzni smještaj u prirodi, pri čemu treba istaknuti da ni po cijeni, ni po lokacijama, ni po gostima nisu konkurencija obiteljskom smještaju, pa ni hotelima, jer su to različite vrste i turističke potražnje i ponude za koje sve ima dovoljno mjesta u Hrvatskoj’, poručuje Nikolaš.