PROGNOZE ANALITIČARA

Što će se u narednim danima događati s tečajem franka?

16.01.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Jučerašnji snažan skok tečaja franka nakon što je Švicarska narodna banka (SNB) odustala od obrane valute izazvao je pravi potres na tržištima. Premda je vrlo nezahvalno davati prognoze, moguće je da će se u idućim danima franak barem privremeno stabilizirati na razini slabijoj od trenutačne, predviđaju europski analitičari. Analize s domaćeg terena također pokazuju kako su daljnje oscilacije tečaja moguće

Strani analitičari za Wall Street Journal

Kit Juckes
, makro strateg u Societe Generale izjavio je za Wall Street Journal (WSJ) kako je ovaj potez SNB-a pravo iznenađenje, unatoč neizvjesnosti oko grčkih izbora, politici Europske središnje banke (ECB) i situaciji s Rusijom.

'Postavljanjem tako duboko negativne kamatne stope, SNB se mora nadati da je ovakav odnos eura i franka kratka vijeka, a možda ćemo vidjeti i neke intervencije', smatra Juckes.

Aurelija Augulyte
, strateg iz konzultantsko-investicijske kuće za nordijsku i baltičku regiju Nordea, smatra kako SNB-ova poruka da se švicarsko gospodarstvo prilagođava novim situacijama na tržištu ne stoji.

'Mislim da će franak oslabjeti i da će se tečaj švicarskog franka od 1,20 za euro ubrzo vratiti', smatra Augulyte.

Michael Saunders
, ekonomist iz Citigroupa smatra da će, ako se aprecijacija (porast cijene jedne valute izražen u jednoj ili svim drugim valutama) održi, SNB vjerojatno dodatno smanjiti kamatne stope, još dublje u negativnom teritoriju.

Beat Siegenthaler, ekonomist UBS-a kaže za WSJ kako se SNB možda može nadati da će biti mogućnosti stabilizirati odnos eura i franka na oko 1,10, što se može smatrati razinom s kojom se gospodarstvo može nositi.

'Međutim, braniti taj tečaj još uvijek može biti prilično skupo ako pretpostavimo da je averzija prema riziku i dalje globalno prisutna', kaže Siegenthaler.

'SNB će vjerojatno ostati aktivan u praćenju monetarnih uvjeta i nastojati će osigurati da se franak stabilizira na putanji koja je u skladu s gospodarskim fundamentima. Franak je i dalje precijenjena valuta. Naš paket modela procjene vrijednosti upućuje na tečaj franka od 1,40 za euro, odnosno 1,06 za dolar', kazao je Phyllis Papadavid, strateg u BNP Paribasu

Blagi rast eura prema franku

Tečaj eura u petak se u trgovanju na međunarodnim tržištima stabilizirao prema švicarskom franku, nakon oštrih gubitaka u kaotičnom trgovanju dan ranije, izazvanom neočekivanim potezom švicarske središnje banke, no drži se i dalje blizu najnižih razina prema dolaru u posljednjih 11 godina.


Analiza s domaćeg terena

Analitičari zagrebačke investicijske kuće Intercapital pak smatraju da bi se odnos eura i franka mogao stabilizirati u sljedećih nekoliko dana. 'No to će biti daleko ispod razine od 1,20', poručuju iz Intercapitala u svojoj najnovijoj analizi.

'Zbog zabrinutosti oko daljnjeg slabljenja eura, monetarnih poticaja Europske središnje banke te mogućih nepovoljnih neravnoteža, SNB je vjerojatno odlučio djelovati preventivno i olabaviti čvrstu vezu s eurom. Inicijalna reakcija tržišta na neočekivanu objavu je snažna, a daljnje oscilacije tečaja također su moguće, ovisno o razvoju događaja i mjerama koje budu poduzimale monetarne vlasti', smatra Alen Kovač, makroekonomski analitičar Erste banke