OTVORENO SAVJETOVANJE

Stižu nacionalne mirovine, pogledajte tko će imati pravo na njih

04.03.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava otvorilo je javno savjetovanje o zakonu kojim bi se trebala uvesti posebna naknada za osobe koje nemaju pravo na mirovinu

Nova novčana pomoć za siromašne neće se zvati nacionalna mirovina, kao što je to prvotno bilo najavljivano, već nacionalna naknada za starije osobe.

Naknada je namijenjena osobama starijim od 65 godina s prebivalištem u Hrvatskoj najmanje 20 godina, koje nisu stekle uvjete za starosnu mirovinu te uz važeće institute socijalne skrbi imaju nedovoljan prihod u starosti.

Postojeći model pomoći siromašnima predviđa socijalnu pomoć u vidu zajamčene minimalne naknade te minimalnu mirovinu za osobe koje ne ostvaruju pravo na starosnu mirovinu.

Zajamčenu minimalnu naknadu prema Zakonu o socijalnoj skrbi prima 73.000 osoba koje nemaju sredstava za uzdržavanje niti su u mogućnosti ostvariti ih radom ni primitkom od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja. Visina naknade iznosi 800 kuna za radno sposobnog samca, odnosno 920 kuna za samca koji nije radno sposoban. Među korisnicima ove naknade relativno je malo osoba starijih od 65 godina.

  • +2
Stariji su najugroženiji od siromaštva Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Minimalnu mirovinu prima oko 260.000 osoba koje su stekle pravo na nju (15 godina staža i 65 godina starosti), ali im je izračunata na temelju staža i plaće manje od najniže mirovine. Takvim osobama zagarantirana je minimalna mirovina koja trenutno iznosi 1020 kuna.

Uvođenjem nove naknade pomoglo bi se starijim osobama koje žive same ili u kućanstvu u kojem niti jedan član ne ostvaruje pravo na mirovinu. Korisnici naknade trebali bi na ime naknade za starije primati oko 800 kuna i na taj način izjednačiti se s primateljima zajamčene minimalne naknade.

  • +2
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema okvirnim procjenama, pravo na naknadu moglo bi imati oko 28.000 osoba bez ikakvih prihoda. Uglavnom je riječ o ženama u ruralnim područjima, najugroženijima od siromaštva.

Javna rasprava o predloženom zakonu provest će se u idućih 30 dana putem središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje s javnošću, a nakon objave Nacrta prijedloga zakona i Iskaza o procjeni učinaka propisa. Tijekom savjetovanja organizirat će se i okrugli stol na kojem će biti prezentirana zakonska rješenja i provesti rasprava.

Procedura donošenja zakona trebala bi završiti do jeseni, a isplate prvih naknada za starije očekuju se početkom iduće godine.