DUG VEĆI OD OČEKIVANOG

Stečaj Kamenskog, prekida se štrajk

12.10.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Na prijedlog predstečajnog upravitelja Zdravka Mitaka, Trgovački sud u Zagrebu danas je pokrenuo stečajni postupak nad tekstilnom tvornicom Kamensko. Radnice tvrtke najavile su da će prekinuti štrajk koji traje od 29. rujna

U roku od tri dana Trgovački sud imenovat će stečajnog upravitelja čiji je zadatak ustanoviti ima li opravdanih ekonomskih razloga da se krene u preustroj Kamenskog, odnosno da se proizvodnja nastavi.

Prilikom današnjeg ročišta izišlo je na vidjelo da su dugovi dvostruko veći nego što je to priznavala uprava tvornice. Direktor Kamenskog Antun Crljenjak govorio je o 40 milijuna duga, dok je na sudu ustanovljeno da je taj iznos 82 milijuna kuna

'To je podatak koji nas je frapirao. Rečeno je i da je vrijednost imovine poduzeća oko 127 milijuna kuna, pa prema tome nije ni bilo uvjeta za stečaj. On je pokrenut zbog toga što je račun tvrtke bio blokiran dulje od zakonom dozvoljenih 60 dana', objasnio je Željko Šegina, regionalni sindikalni koordinator Sindikata tekstila.

Radnice Kamenskog, najavio je on, još će danas održati svoj već tradicionalni mimohod od tvornice do Trga bana Josipa Jelačića, nakon čega će prekinuti sa štrajkom.

I sindikat i radnice su uvjereni da je tvornica namjerno dovedena do propasti kako bi se vlasnici domogli atraktivnog zemljišta na Trgu Francuske Republike na kojem se nalazi Kamensko.

Dio tvrtki u vlasništvu sadašnjeg direktora i njegovih partnera tako se već 3. rujna upisao u zemljišne knjige nad nekretninama i zemljištem, u ime navodnih sporazuma o posudbi.

'To je napravljeno kako bi oni stekli status razlučnih vjerovnika, to jest onih koji se naplaćuju prvi, prije otvaranje stečajne mase. Nadam se da će to stečajni upravitelj pobiti jer je zabranjeno pogodovanje samo jednom dijelu vjerovnika', rekao je Šegina.