SVJETSKA TRŽIŠTA

Popustila strahovanja: Stabilizacija bankarskog sektora podržala Wall Street

21.03.2023 u 06:59

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke središnje banke

Dow Jones ojačao je 1,20 posto, na 32.244 boda, dok je S&P 500 porastao 0,89 posto, na 3.951 bod, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 11.675 bodova.

Rast tržišta zahvaljuje se stabilizaciji bankarskog sektora zbog čega su popustila strahovanja od bankarske krize, koja su zavladala na tržištu nakon nedavnog kolapsa dvije američke banke – Silicon Valley i Signature – i zbog problema nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse.

Tijekom vikenda švicarske monetarne vlasti uspjele su isposlovati dogovor prema kojemu će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde dolara, no uz goleme otpise druge po veličini švicarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka dioničara i vlasnika obveznica Credit Suiseea.

To je izazvalo oštar pad cijene dionice Credit Suissea, ali je umirilo ulagače koji su se plašili prelijevanja problema iz te švicarske na druge banke.

Oštro je jučer pala, gotovo 50 posto, i cijena dionice američke First Republic banke, premda je krajem prošloga tjedna nekoliko velikih banaka položilo oko 30 milijardi dolara depozita u tu banku.

No, zbog odluke agencije S&P o smanjenju rejtinga te banke i vijesti da ona i dalje povlači novce iz Fedova izvanrednog programa za podršku likvidnosti, dionica First Republica i dalje je pod pritiskom.

Ipak, cijene većine ostalih dionica u bankarskom sektoru stabilizirale su se, pa je jučer S&P indeks tog sektora porastao 0,6 posto.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

„Premda su cijene dionica nekih banaka i danas pale, čini se da se sektor stabilizira”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Pozitivno na tržište utječu i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na dvodnevnoj sjednici, koja počinje u utorak, povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 posto, na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,12 posto, na 14.933 boda, a pariški CAC 1,27 posto, na 7.013 bodova.