KRIZA U BANKARSKOM SEKTORU

Cijene nafte kliznule prema 72 dolara, ulagači strahuju od recesije

20.03.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute bojaznima da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru i potencijalno podizanje kamatnih stopa u SAD-u mogli izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u svibnju oko podneva bila niža za 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je na 72,10 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,73 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u travnju trgovalo se danas po 85 centi nižoj cijeni, od 65,89 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu od 1,61 dolar. Aktivnije se danas trgovalo barelima s rokom isporuke u svibnju čija je cijena kliznula na 66,11 dolara.

Tržišta je na kraju prošlog tjedna poljuljalo produbljivanje krize u bankovnom sektoru u SAD-u i Švicarskoj. Ulagači strahuju da bi kriza mogla gurnuti gospodarstvo u recesiju, što bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Švicarski regulatori posredovali su tijekom vikenda u dogovoru prema kojem će posrnuli Credit Suisse preuzeti njegov veći domaći konkurent UBS kako bi se osigurala likvidnost i zaštitio švicarski financijski sustav.

U nedjelju su središnje banke velikih gospodarstava, uključujući američki Fed, Europsku središnju banku (ECB), britanski Bank of England, švicarsku, kanadsku i japansku središnju banku, objavili da će pojačati potporu likvidnosti mehanizmima zamjene valuta.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Unatoč tome, dionice banaka i obveznice ponovo su oslabile u ponedjeljak, signalizirajući da povjerenje ulagača još nije obnovljeno. 'Tržište se fokusiralo na aktualne oscilacije u bankovnom sektoru i na potencijalnu odluku Feda o kontinuiranom podizanju kamatnih stopa', rekao je Baden Moore iz National Australian Banka.

Većina ekonomista u Reuterovoj anketi očekuje da će američka središnja banka u srijedu podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, unatoč previranjima.

Neki poslovni čelnici pozivaju Fed da napravi pauzu u pooštravanju monetarne politike i da podigne kamatne stope nešto kasnije. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 36 centi, na 74,11 dolara.