BORBA PROTIV RECESIJE

Srpska vlada planira smanjenje radnog tjedna

10.03.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Prijedlog srpske vlade da se skraćenjem radnog tjedna ublaži ekonomska kriza kritiziraju i poslodavci i sindikati, a sporno je tko će platiti neradni dan više

Srpska vlada, po uzoru na pojedine europske zemlje, planira skraćivanje radnog tjedna. Ako vlada usvoji prijedlog, objasnio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, on neće biti obavezujući za sve poslodavce, već samo za poduzeća koja planiraju otpuštanje radnika, piše B92.

Poslodavci predlažu i da se smanje plaće i tako sačuvaju radna mjesta. U sindikatu, međutim, kažu da radnici na to neće pristati. Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da te mjere u ovom trenutku nisu realne, jer bi radnici, ako država ne osigura sredstva, ostali uskraćeni za dio primanja.

'Vjerojatno će neka poduzeća, ne očekujući konkretna i zaokružena rješenja vlade, početi sama primjenjivati neke oblike, kao recimo Ju-Es stil, jer je to jedan od načina privremenog rješavanja tog problema, ali se otvara pitanje koliko to dugo može trajati, kako će se to odraziti na neka pitanja koja se tiču radnog staža i druga pitanja', kaže član Ekonomskog savjeta predsjednika Vlade Srbije Jurij Bajec.

U sklopu mjera protiv krize, uprava tvrtke Ju-Es stil Srbije već je smanjila radni tjedan tako da svi zaposleni imaju jedan plaćeni slobodni dan tjedno dok traje kriza.