vučić može odahnuti

Srbija ipak neće ostati bez goriva, JANAF će im nastaviti puštati naftu nakon dogovora s Europskom unijom

22.04.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Jadranski naftovod (Janaf) u petak je izvijestio da mu je omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je sklopio sa srpskim NIS-om, a objavio je i da je sklopio ugovore o skladištenju s Agencijom za ugljikovodike i Delat il Internationalom.

Podsjećamo, Janaf je 29. ožujka izvijestio da je EU sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS. Krajem ožujka, pak, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da će problem isporuke nafte rješavati zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom.

U petak je janaf izvijestio putem Zagrebačke burze da je Uredbom Vijeća EU od 8. travnja ove godine o izmjeni Uredbe EU o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022., kojim su rezervirani transportni kapaciteti Janafa po načelu "puno za prazno" u ukupnoj količini 3,2 milijuna tona nafte (plus/misnus deset posto) i nakon 15. svibnja ove godine.

Nadalje, iz Janafa su u petak priopćili da je ta kompanija s Agencijom za ugljikovodike sklopila ugovore o skladištenju dijela obveznih zaliha naftnih derivata za 20.000 prostornih metara dizelskog goriva i isto toliko bezolovnog motornog benzina na Terminalu Omišalj, u razdoblju 1. srpnja do 31. prosinca 2022.

Također, s kompanijom Delta-Oil International sklopio je ugovor o skladištenju 169.000 prostornih metara sirove nafte na Terminalu Omišalj za razdoblje 15. travnja do 15. kolovoza 2022. godine.

  • +3
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić smatra da su ti novi ugovori još jedna potvrda snage Janafa te važnosti društva kao ključne komponente energetskog tržišta Europske unije, Hrvatske i ovog dijela Europe.

"Proaktivnost i strateško promišljanje Uprave u kreiranju novih poslovnih odnosa jamstvo su širenja poslovanja i ostvarivanja novih prihoda. Poslovanje i financijski položaj društva stabilni su te očekujemo kako ćemo i 2022. godinu završiti izvrsnim poslovnim rezultatom“, istaknuo je Adanić.