DOGOVOR VLADE I SINDIKATA

Sporazum koji nas gura u još veći glib

24.11.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Dogovor Vlade i sindikata oko referenduma o Zakonu o radu (ZOR) konačno je okončao radno-političko-pravnu sapunicu koja traje već punih šest mjeseci. Pobjednici su, nema spora, sindikati, a gubitnici bismo u konačnici mogli biti svi mi

Kad se podvuče crta, jasno je da je vladajuća garnitura dobila mir. Nema prosvjeda ni štrajkova, nema niti referenduma o ZOR-u na kojem bi građani, svima je to jasno, glasali za ili protiv ove Vlade.

S druge strane, isto tako je očito da je koalicija HDZ-HSS izgubila u srazu sa sindikalnim središnjicama jer ZOR nije uspjela promijeniti. U njegovu izmjenu Vlada je krenula kako bi srezala plaće i ostala materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim tijelima, ali i, što je još važnije, u državnim tvrtkama. Od tog, osim kozmetičkih zahvata, za sada ništa.

Zadržavanje postojećeg ZOR-a znači da će izostati i reforme na tržištu rada, a upravo je to, zbog nefleksibilnosti, od stranih i domaćih ekonomski stručnjaka označeno kao jedna od naših 'rak rana' zbog koje nam pada konkurentnost. Posljedično, to znači još manje stranih investicija, još manje radnih mjesta te daljnji pad proizvodnje i izvoza. Ukratko, tonemo sve dublje.

Upozorava na to i ekonomski analitičar Ante Babić kojem nije jasno zbog čega premijerka Jadranka Kosor osjeća toliko strahopoštovanje prema sindikalnim središnjicama.

'Zaposleno je 1,4 milijuna ljudi, dok je u sindikat učlanjeno maksimalno njih 400.000. Uglavnom, radi se o manjini koja nameće svoju volju. Isto tako, jasno je da Kosor, bez obzira pobijedila ili ne njezina stranka na izborima, više neće sastavljati Vladu. Kad već nema što izgubiti, zbog čega onda ne napravi sve da izvuče zemlju iz krize', pita se Babić.

Za ekonomista Damira Novotnya nema spora da je riječ o prije svega čisto političkom sporazumu koji je zamrznuo postojeće stanje.

'Donekle razumijem sindikate jer su štitili interese svojih članova, ali ne razumijem Vladu. Mislim da je drugačijim stavom mogla postići mnogo više jer su sindikati, rečeno mi je iz njihovih redova, bili spremni na veće kompromise, ali su naletjeli na nerazumijevanje, pogotovo ministra Šukera', kaže Novotny.

Na tragu njegovog i Babićevog razmišljanja je i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja je ironično pozdravila sporazum između vladajućih i sindikata 'kao novu stranicu u hrvatskoj knjizi apsurda'.

HUP-ovci upozoravaju kako na Zavodu za zapošljavanje ima sve više nezaposlenih, gotovo 305.000, dobrim dijelom i zbog nestimulativnog radnog zakonodavstva koje priječi prohodnost na tržištu rada.

'Za njihovo zapošljavanje dogovor o referendumu za referendum ne znači gotovo ništa. Naravno, pod uvjetom da su uopće razumjeli o čemu je sinoć postignut dogovor. Kao uostalom i svi mi drugi, uključujući i onih već poznatih 717.000 potpisnika peticije', zaključuju zločesto HUP-ovci u svom priopćenju.