MALO PODUZETNIŠTVO

Šonje: Treba nam nulta tolerancija za neplaćanje

10.03.2010 u 12:57

Bionic
Reading

'Male tvrtke imaju najveći potencijal, ali i predstavljaju najveći rizik za plasmane', istaknuo je Velimir Šonje, predstavljajući analizu Hrvatske udruge banaka na okruglom stolu 'Poduzetnici i banke zajedno na putu oporavka' na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se susreću mala i srednja poduzeća u svom poslovanju s težištem na financiranju poslovanja i razvoja

Sudionici skupa složili su se da su glavni problemi s kojima se susreću mali i srednji poduzetnici nelikvidnost i otežan pristup bankarskim kreditima.

Pozitivne signale pokazuju rezultati ankete među bankarima koji otkrivaju da se u ovoj godini najveći rast plasmana, oko 12 posto, očekuje upravo u sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Međutim, upitno je hoće li se krediti realizirati uz postojeće rizike. 'To su planovi i raspoloženje bankara, ali da bi se ti plasmani realizirali nužno je smanjiti rizik plasmana', konstatira Šonje.

Podržao je mjere koje provodi država, ali smatra da su one nedovoljne osobito za male i mikropoduzetnike. 'Većina tog kapitala uložit će se u srednje i velike tvrtke, a male i mikrotvrtke ostat će postrani', predviđa Šonje.

Kao glavni problem kod odobravanja kredita za male i srednje poduzetnike naveo je nisku kapitaliziranost poduzeća, stoga je predložio porezne olakšice kojima bi se omogućilo da se na reinvestiranu dobit ne plaća porez. Tako bi se poticali poduzetnici da ojačaju kapital svojih poduzeća i smanje rizik financiranja.

Gorući problem koji posebno opterećuje male poduzetnike je i otežana naplata potraživanja koja dovodi do sve veće nelikvidnosti. Zbog problema s likvidnošću dodatno je otežan pristup bankarskim kreditima. 'Za rješenje tog problema prvenstveno je potrebna politička volja', naglašava Šonje, uspoređujući borbu s nelikvidnošću s borbom protiv korupcije.

'Trebamo uvesti nultu toleranciju na neplaćanje', poručuje Šonje pozivajući na striktnu primjenu europske direktive o olakšanju naplate koja predviđa plaćanje u roku od 30 dana za državu i državna poduzeća, plaćanje zateznih kamata i kada nisu ugovorene i uvođenje regulacije nefer ugovora.

'Nelikvidnost prerasta u kulturu neplaćanja i tako proizvodi novu korupciju', rekao je Petar Lovrić, predstavnik Udruge malih i srednjih tvrtki pri HUP-u. 'Ako neko poduzeće ima novac na računu, a ne želi platiti, to je razbojništvo', smatra Lovrić, dodajući da država mora sankcionirati 'prikriveno bankarstvo'. On također predlaže implementaciju direktive EU-a o poštivanju rokova plaćanja.