ZELENA ENERGIJA

Solarni paneli za građane sve isplativiji, raste broj priključaka

22.05.2024 u 08:35

Bionic
Reading

Rast cijena energije potaknuo je mnoge građane da razmisle o ugradnji solarnih panela. Kako bi lakše donijeli odluku o investiciji, Zagrepčanima je odnedavno na raspolaganju i aplikacija za izračun sunčanog potencijala krovova

Interes za ugradnjom sunčanih elektrana stalno raste, o čemu svjedoče podaci o rastu broja priključaka.

Ne tako davne 2019. godine na HEP-ovu su se mrežu priključila 103 kućanstva i 153 poduzeća sa sunčanim elektranama. Taj je broj iduće tri godine rastao, ali je ostajao u troznamenkastim okvirima. Nagli skok dogodio se 2022. godine pojavom energetske krize, kada se na mrežu priključilo 2457 kućanstava i 576 poduzetničkih subjekata.

Prošle godine rast broja priključaka bio je još izrazitiji, na što ukazuje podatak da je 6747 privatnih i 1846 poduzetničkih objekata postavilo solarne panele.

Razloga za rast broja sunčanih elektrana je više, a među glavnima se ističu neizvjesnost vezana za cijenu električne energije te poticaji koji se nude za postavljanje obnovljivih izvora energije.

Uz poticaje, koji su dostupni na nacionalnoj i lokalnoj razini, ugradnjom solarne elektrane kućanstvo može osigurati energetsku neovisnost i uštedjeti na troškovima energije.

Kako bi lakše procijenili isplativost investicije, građani Zagreba dobili su mogućnost da putem specijalizirane aplikacije sami procijene solarni potencijal svoje kuće.

Minijaturni solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: - / Panthermedia / Profimedia

'Htjeli smo pomoći građanima da vide koliki je solarni potencijal krova njihove kuće, koliko bi im se panela isplatilo postaviti, koliki je povrat investicije. Alat je primarno namijenjen građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svom krovu i povlači podatke od Državne geodetske uprave, a koja je 3D mapirala zgrade u Zagrebu. Ono što je novo je da je aplikacija integrirana u NIAS, odnosno sustav e-Građani', naglasio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavljajući novu aplikaciju.

Prema okvirnim procjenama, prosječno kućanstvo koje se ne grije na struju troši otprilike 4500 kilovatsati struje na godinu. Za takvo kućanstvo, ugrubo rečeno, potrebno je izdvojiti 6500 eura za kupnju i postavljanje sunčane elektrane po principu ključ u ruke. Programi subvencioniranja omogućuju sufinanciranje i do 60 posto opravdanih troškova.

Sa subvencijom koja, primjerice, iznosi 3000 eura ispada da investitor izdvaja svega 3500 eura. Prema toj računici, povrat sredstava je četiri do pet godina, što je više nego isplativo, jer je potrošnja kućanstva za električnu energiju idućih 20 do 25 godina svedena na nulu.

Ako se energija troši i na grijanje i klimu, treba uložiti veća sredstva, ali i to je dugoročno gledano dobro ulaganje.

sve osim nogometa