tužba zbog agrokora

Sokol Marić odustao od tužbe protiv HNB-a

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.06.2019 13:56
  • Objavljeno 05.06.2019 u 13:53
Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Zlatko Marić, vlasnik najveće domaće zaštitarske tvrtke Sokol Marić koji je prošloga tjedna podnio tužbu protiv Hrvatske narodne banke (HNB) i tražio naknadu štete u iznosu od 142 milijuna kuna zbog njezinih propusta u slučaju Agrokor, odustao je od tužbe

'Slobodni smo vas izvjestiti da društvo Sokol Marić odustaje od tužbe prema Hrvatskoj narodnoj banci, u postupku pred Trgovačkim sudom u Zagrebu od 30. svibnja 2019.', priopćili su iz ove domaće zaštitarske tvrtke čiji je vlasnik Zlatko Marić prošloga tjedna tužio Hrvatsku narodnu banku (HNB) tražeći naknadu štete u iznosu od 142 milijuna kuna zbog njezinih propusta u slučaju Agrokor. Guverner Boris Vujčić nazvao je to u ponedjeljak 'pokušajem naplate poslovnih grešaka od poreznih obveznika' što je razljutilo Marića.

U priopćenju ističu kako je tužba izazvala značajan interes javnosti te dodaju kako su ju pokrenuli protiv HNB-a kao institucije, a ne bilo kojeg dužnosnika koji predstavlja. Dodaju kako je podignuta zbog pričinjene štete i odgovornosti u poslovima supervizije i nadzora poslovanja kreditnih institucija, a u svezi s pokretanjem postupka Izvanredne uprave nad, kako pišu, evidentno prezaduženim koncernom Agrokor od čijih su dobavljača, a među kojima je i Sokol Marić banke i faktoring kuće potraživali plaćanje za neiskljupljene mjenice na temelju regresne odgovornosti.

Objašnjavaju u nastavku kako je objedinjeno potraživanje financijskih institucija u tom trenutku direktno ugrožavalo nastavak poslovanja društva i 3000 radnih mjesta te su bili primorani u interesu radnika kao i tadašnjih okolnosti radi održavanja kontinuiteta poslovanja podnijeti tužbu.

Sredinom travnja okončan je postupak predstečajne nagodbe nad Sokol Marićem prihvaćanjem plana restrukturiranja društva, a za kojega su glasale i sve velike novčarske institucije u svojstvu vjerovnika, pa su pravomoćnošću rješenja prestali, ističu u priopćenju Sokol Marića, postojati i formalni razlozi za nastavak postupka po podnesenoj tužbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!