TUŽBA ZBOG AGROKORA

Vlasnik Sokol Marića bijesan na guvernera HNB-a: Zar on misli da smo svi mi idioti!

05.06.2018 u 13:55

Bionic
Reading

Zlatko Marić, vlasnik najveće domaće zaštitarske tvrtke Sokol Marić, podnio je 30. svibnja na zagrebačkom Trgovačkom sudu tužbu protiv Hrvatske narodne banke (HNB). Od HNB-a traži naknadu štete u iznosu od 142 milijuna kuna zbog njezinih propusta u slučaju Agrokor. Guverner Boris Vujčić nazvao je to u ponedjeljak 'pokušajem naplate poslovnih grešaka od poreznih obveznika' što je razljutilo Marića

'Guverner HNB-a laže i obmanjuje javnost! Glumi jadnog birokrata sa sivom bradicom i naočalama kako bi izazvao samilost kod građana. On svojim izjavama sam sebe demantira. Na stranicama HNB-a u članku naslova HNB: ispod prosječni troškovi, natprosječna dobit lijepo piše kako se središnja banka ne financira iz proračuna već iz prihoda koje ostvaruje obavljanjem zakonom utvrđenih poslova, među kojima su, upravljanje međunarodnim pričuvama, supervizijom banaka i izdavanje kovanica i novčanica', izjavio je za tportal Marić.

Dodaje kako je na osnovu toga jasno da porezni obveznici, na koje se poziva Vujčić, neće platiti nikakvu štetu već HNB mora platiti kaznu zbog propusta.

Vlasnika Sokol Marića posebno je zasmetala opaska guvernera kako su tvrtke koje su financirale Agrokor putem regresnih mjenica same krive. Nazvao je to 'poslovnom greškom'.

'Zahvaljujem na tom opažanju ekonomskom guruu Vujčiću koji se zadnjih pet godina ponaša kao kad uragan pohara neko područje i onda se javi stručnjak koji nakon toga kaže kako je nažalost bio jak vjetar. U situaciji s mjenicama našlo se 25 posto poduzeća nositelja domaćeg gospodarstva. Osim nas kao najveće zaštitarske tvrtke tu su Agram, Adris grupa, AWT, Alca… Zar on smatra kako smo svi mi poslovni idioti? Zar je on zaboravio kako je nešto trebao kontrolirati, a sam je nekoliko puta izjavio kako su sve svi znali', rekao je Marić.

  • +17
Boris Vujčić, guverner HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tvrdi kako ima punu podršku ostalih Agrokorovih dobavljača za svoju tužbu HNB-a.

'Zvali su me mnogi i podržali. Mogu najaviti kako će biti još tužbi protiv guvernera i središnje banke', istaknuo je Marić.

Vlasnik najveće zaštitarske tvrtke pokušat će pred sudom dokazati kako je HNB godinama nezakonito tolerirao paralelni financijski sustav skrojen po mjeri Ivice Todorića. Ukupni dug Agrokora na temelju neisplaćenih mjenica iznosi 7,36 milijardi kuna.

Sokol Marić je koncern putem mjenica s regresnim pravom Agrokor kreditirao sa 142 milijuna kuna. Izbijanjem krize u koncernu banke su krenule u naplatu tih mjenica zbog čega je Marić bio prisiljen ući u predstečajnu nagodbu.