predstečajna nagodba

Sokol Marić se spasio, bankari prihvatili njegov plan

21.02.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Velikom većinom glasova vjerovnika na zagrebačkom Trgovačkom sudu usvojena je predstečajna nagodba za najveću domaću zaštitarsku tvrtku Sokol Marić. Odluka će postati pravomoćna nakon isteka žalbenog roka od petnaest dana

' Zadovoljan sam, konačno je i to gotovo nakon dvije godine predstečajnog postupka. Hvala svima, sada nam predstoji borba za stabilno poslovanje', prokomentirao je ishod ročišta vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Zlatko Marić, piše Jutarnji list.

Za nagodbu koju je predložio Sokol Marić, prema kojoj bi se od duga tvrtke od 178 milijuna kuna odmah trebalo otpisati 60 milijuna i 622 tisuće kuna, glasovali su najveći vjerovnici Raiffeisenbank, Erste banka, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka. Oni, prema obrazloženju suca Trgovačkog suda Ante Galića, drže 117 milijuna kuna duga Sokol Marića.

Jedina banka koja je glasovala protiv nagodbe bila je Štedbanka d.d. u likvidaciji: - Nismo zadovoljni s ovakvim modelom nagodbe, vjerojatno ćemo se žaliti, poručili su predstavnici Štedbanke nakon ročišta.

I među malim vjerovnicima bilo je glasova protiv nagodbe, no ostali su u velikoj manjini unutar same grupe malih vjerovnika. U skupini vjerovnika koji su uključeni u nagodbi po osnovi jamstava, svi su bili za nagodbu, uključujući i Zagrebačku banku. Ročištu su pristupili samo predstavnici banaka koji drže preko tri četvrtine duga Sokol Marića, dok su mali vjerovnici glasovali pismenim putem. Uglavnom je riječ o autoservisima, autoprijevoznicima i osiguravateljima čija su potraživanja manja od 300 tisuća, a ima i onih manjih od sto kuna, piše Jutarnji list.

Među malim su vjerovnicima, među ostalim, i GNK Dinamo, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te gradske uprave Zagreba i Splita. Jedan od većih vjerovnika Sokola je i Konzum, s tri milijuna kuna potraživanja, što je posebno zanimljivo jer je Sokol završio u predstečaju zbog 142 milijuna kuna koliko je tvrtki Zlatka Marića dužan Agrokor i to bez izgleda da se Marić od negdašnjeg Todorićeva koncerna naplati makar pedeset posto.

Prema usvojenoj nagodbi, banke će otpisati pedeset posto svojih potraživanja za odobrene kredite Sokol Mariću, pa će tako najveći vjerovnik, Raiffeisenbanka naplatiti 28 milijuna i 372 tisuće kuna od ukupnog duga od 48 milijuna i 917 tisuća kuna.

sve osim nogometa

Učitavanje...