austrijski guverner:

Smanjena likvidnost mogla bi donijeti pauzu u podizanju kamatnih stopa u eurozoni

21.03.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) možda i neće biti morati ponovo podizati kamatne stope u eurozoni na idućim sjednicama ako inflacija popusti zbog smanjene likvidnosti u uvjetima previranja u bankovnom sektoru, izjavio je austrijski guverner.

Prije dva tjedna Robert Holzmann, čelnik austrijske središnje banke i član upravnog vijeća ECB-a, izjavio je za njemački dnevnik Handelsblatt da bi ECB trebao podići stope za po pola postotna boda na četiri uzastopne sjednice zato što inflacija ne popušta, podsjeća Reuters.

Na prošlotjednoj sjednici banka ih je podigla za pola postotnog boda, kao što je bila i najavila.

U ponedjeljak austrijski je guverner na pitanje televizije ORF TV smatra li i dalje da bi ECB trebao nastaviti podizati kamatne stope, s obzirom na previranja u bankovnom sektoru odgovorio: "Ne bih isključio tu mogućnost, no ne bih rekao ni da će (ECB) to nužno i napraviti".

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak da bi previranja na financijskim tržištima mogla odraditi dio posla za ECB, budu li prigušila potražnju i inflaciju.

Time se vjerojatno referirala na činjenicu da i podizanje kamatnih stopa i nervoza u bankovnom sektoru obično odvraćaju banke od kreditiranja i 'hlade' gospodarsku aktivnost, nagađa Reuters.

I austrijski guverner naglašava da se od njegovog intervjua za Handelsblatt likvidnost u financijskom sustavu smanjila, aludirajući na pad cijena dionica banaka u posljednje vrijeme zbog straha od nove bankarske krize.

"Naš je posao borba protiv inflacije", rekao je Holzmann, dodajući da središnja banka više neće morati podizati kamatne stope ili će ih moći podizati u fazama ako zbog smanjene likvidnosti inflacija popusti ili cijene čak padnu.