SLUČAJ LJUBLJANSKE BANKE

Slovensko veleposlanstvo: Hrvatska nas želi izigrati

14.09.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Zagrebu u srijedu se održala rasprava u dva parnična predmeta, koja Zagrebačka banka (ZaBa) i Privredna banka Zagreb vode protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB) u svezi prenesene devizne štednje u Hrvatskoj

Na temelju odluka Županijskog suda postupak u ova dva predmeta vraćen je na ponovno odlučivanje s obrazloženjem da se prvostupanjski sud opredijeli do pitanja pravne nadređenosti Memoranduma o suglasnosti iz Mokrica i utvrdi pravu volju obiju država prilikom sklapanja ovog Memoranduma.

Prvostupanjski sud je zaključio kako će o tome odlučivati posebnom odlukom.   

Slovenija ističe kako je memorandum, kojeg su sklopile Slovenija i Hrvatska 11. ožujka 2013. godine, međunarodni ugovor koji izravno obvezuje sudove u obje države. Memorandum određuje da se rješenje za prenesene devizne štednje LB u Hrvatskoj pronađe na temelju Sporazuma o pitanjima nasljedstva. 

Hrvatska vlada memorandumom se obvezala da će do konačnog rješenja ovog pitanja osigurati prekid svih sudskih postupaka, koje su pokrenule Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb u svezi prenesene devizne štednje, te da se  u svrhu rješenja ovog pitanja neće pokretati novi sudski ili bilo koji drugi postupci u svezi prenesene devizne štednje. 

Vlada Republike Slovenije u Memorandumu se obvezala da će nakon potpisa Memoranduma pokrenuti u Državnom zboru postupak ratifikacije Pristupnog ugovora Hrvatske u EU. Slovenija je svoj dio obveze iz ugovora ispunila, a Hrvatska nije.

'Hrvatska ima namjeru izigrati odredbe navedenog memoranduma, kojima su države regulirale daljnje rješavanje problematike prenesene devizne štednje u podružnici LB u Zagrebu i to na način da Memorandumu nije priznat status međunarodnog ugovora, s ciljem da se onemogući prekid (stay) sudskih postupaka do razrješenja pitanja u okviru nasljedstva, što nije sukladno dogovoru između država.    

Tužene strane (LB i NLB) u svezi pravne prirode Memoranduma već su na glavnoj raspravi dana 22. studenoga 2016. godine prvostupanjskom sudu predložile pravna mišljenja njemačkog stručnjaka i hrvatske stručnjakinje za međunarodno pravo. Oba mišljenja potvrđuju kako je  Memorandum međunarodni ugovor, koji izravno obvezuje domaće sudove u obje države. Sukladno naputku višeg (Županijskog) suda o pitanju pravne prirode Memoranduma u ponovljenom postupku morat će se izreći prvostupanjski (Općinski) sud', objavilo je Veleposlanstvo Slovenije u Hrvatskoj.