ne mare za arbitražu

Slovenske i zagorske toplice povećale prihode turizmom bez granica

06.07.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Slovenske Terme Olimia i hrvatske Terme Tuhelj u prvoj polovici godine ostvarile su znatne poraste noćenja i prihoda te očekuju još jednu rekordnu godinu, istaknuto je u četvrtak na godišnjoj konferenciji za novinare dviju termi u Podčetrteku, s naglaskom da provode turizam bez granica

Terme Tuhelj iz Hrvatskog zagorja vlasnički su povezane sa slovenskim Termama Olimia, a kako je istaknuo direktor marketinga i prodaje obiju termi Vasja Čertnik između termi postoji dobra sinergija, s njegovanjem dobrosusjedskih odnosa. 

"Već dugo godina radimo zajedno i uvijek smo imali dobru suradnju i njegovali dobrosusjedske odnose, a vjerujemo da će se tako i nastaviti, jer ono što mi radimo je turizam bez granica", kazao je Čertnik. Spomenuo je pritom bezgranične pakete koje kombiniraju boravke u dvjema termama i koje osim hrvatskih i slovenskih turista koriste brojni gosti iz drugih zemalja.

Tome je dodao da je u prvih šest mjeseci ove godine u Termama Tuhelj ostvareno 17 posto više noćenja Slovenaca, a u Olimiji 20 posto više noćenja hrvatskih turista, što je potvrda dobrih odnosa i suradnje.

Direktor obiju termi Florijan Vasle izvijestio je da su oboje terme u prvih šest mjeseci ove godine ostvarile odlične rezultate, pa je u Termama Tuhelj ostvareno 3,3 milijuna eura prihoda ili 16 posto više nego lanjskih prvih šest mjeseci, dok je 54,4 tisuće noćenja porast od 21 posto. Terme Olimia su s gotovo devet milijuna eura prihoda ostvarile porast od sedam posto, a sa 140 tisuća noćenja su u plusu od jedan posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

"Zadovoljni smo takvim rezultatima koji su na obje strane svake godine sve bolji, a u svemu tome veliku ulogu imaju naše investicije u kvalitetu što gosti prepoznaju i pojačano dolaze", istaknuo je Vasle. Iznio je i podatak da ukupno ove godine investicije u oboje terme iznose oko 12,5 milijuna eura, od čega je pola milijuna eura u Termama Tuhelj, a ostalo u Olimiji.

Manji iznos investicija u Tuhlju ove godine Vasle je objasnio postupnim ulaganjima svake godine, jer se najčešće ulaže iz vlastitih sredstava, a važnim smatra i što su Terme Tuhelj prošlu godinu prvi put zaključile s "pozitivnom nulom" nakon velikih investicija zadnjih nekoliko godina.

Na konferenciji za medije na kojoj je sudjelovalo stotinjak hrvatskih i slovenskih novinara, gost je bio slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek koji je istaknuo da su glavne prednosti slovenskog turizma cjelogodišnje poslovanje, sve jače investicije te pojednostavljena i liberalizirana investicijska klima.

Istaknuo je važnost nove strategije turizma Slovenije do 2021. uz koju ta zemlja želi broj noćenja povećati s 11 na 16 milijuna, a prihode sa stranih tržišta sa 2,3 na četiri milijarde eura.