druga runda

Slavonskom gazdi država zbog uskrate europske potpore mora isplatiti još 38,5 milijuna kuna

04.04.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Država slavonskom poduzetniku Marku Pipuniću, odnosno njegovoj tvrtki Copadio, mora platiti još 38,5 milijuna kuna. Osječki Trgovački sud je, naime, utvrdio da mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u kolovozu 2016. nezakonito uskratila već dodijeljenu potporu iz europskih fondova

Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, tužio je Republiku Hrvatsku nakon što mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu tada bio Mostov Davor Romić, uskratila isplatu 126 milijuna kuna iz europskih fondova, koliko je trebao dobiti za potrebe povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Ovom poduzetniku, odnosno njegovoj tvrtki Copadio, država mora platiti još 38,5 milijuna kuna nakon što je Trgovački sud u Osijeku utvrdio da mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 1. kolovoza 2016. nezakonito uskratila već dodijeljenu potporu iz fondova EU-a, piše Telegram.hr.

Prvi spor s državom Pipunić je dobio prošlog kolovoza.

'Sudovi me iscrpljuju, ali moram čekati. Šteta što se bavimo ovime, a ne poslom. To je puno novca koji su nam uzeti iz obrta, ali mislim da ćemo uspjeti sve naplatiti. Samo što to traje. I to nije motivirajuće, nije razvojno. Šteta je gubiti vrijeme na ovakve stvari. Bolje je napraviti milijun pršuta nego se zafrkavati ovakvim stvarima', rekao je Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe krajem prošlog kolovoza, osvrćući se za tportal na nepravomoćnu presudu osječkog Trgovačkog suda, kojom se Republici Hrvatskoj nalaže da njegovoj tvrtki Salami aurea isplati 38,4 milijuna kuna, uz zatezne kamate i podmirivanje troškova parnice u iznosu od 1,2 milijuna kuna, kao naknadu štete za protuzakonitu obustavu isplate sredstava. Ta presuda još nije postala pravomoćna, već se čeka odluka Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske.

Pipunićeva Žito grupa najveći je gubitnik afere Ruralni razvoj iz 2016. jer joj je uskraćeno 125 milijuna kuna očekivanih potpora. Ispod crte su se našli s još desetak drugih poduzetnika kojima je Ministarstvo poljoprivrede obustavilo isplatu europskog novca zbog sumnje u nepravilnosti.

  • +10
Marko Pipunić u Pršutani osječke Žito grupe Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Tvrtkama Copadio i Salami aurea Pipunić je odlučio povećati prerađivačke kapacitete i konkurentnost te izgraditi pogon za proizvodnju 150.000 komada pršuta, 3000 tona trajnih kobasica i salama te 2200 tona drugih prvoklasnih suhomesnatih proizvoda s oznakom eko u Čepinu kod Osijeka. U realizaciju je krenuo u rujnu 2015., kada su im stigle odluke o konačnoj isplati novca. Projekt je realiziran i proizvodnja je krenula.

Njegov pravni tim u tužbi je naveo da se upustio u investiciju nakon što je Agencija za plaćanja provela kontrolu njegova zahtjeva i utvrdila da udovoljava propisanim uvjetima i kriterijima.

Uz pomoć europskog novca ovaj osječki poduzetnik planirao je izgraditi i farmu kokoši nesilica, čija se vrijednost procjenjuje na oko 94 milijuna kuna, ali u to nije krenuo jer tvrtke Argentum i Vitae floccus za to nisu dobile ni odluke. Plan mu je bio investirati ukupno 500 milijuna kuna kroz četiri tvrtke, od kojih je tri kandidirao za ruralne potpore, i otvoriti 350 novih radnih mjesta u Slavoniji.