elda

Slavonci iskoristili pandemiju: U trenu pokrenuli masovnu proizvodnju jedne od najtraženijih roba na svijetu, zaposlili još 25 radnika i nije im ni palo na pamet tražiti pomoć države

22.05.2020 u 10:57

Bionic
Reading

Slavonci iz Nove Gradiške u pandemiji su prepoznali poslovnu priliku i - ugrabili je. Čim su u Eldi vidjeli što se događa u Kini, odlučili su krenuti s proizvodnjom dezinficijensa. Iz ove tvornice, koja slovi za jednog od svjetskih lidera u proizvodnji e-tekućine za elektroničke cigarete, dnevno sada iziđe i 10 tona dezinficijensa, većim dijelom namijenjenih izvozu

'Tajna našeg uspjeha prethodi prepoznavanju dobrih poslovnih prilika', saželi su svoju priču u jednoj rečenici na stranicama Elde iz Nove Gradiške, a koja je prošle godine uprihodila nešto više od 38 milijuna kuna dok joj je dobit iznosila 6,1 milijun kuna. Dario Marenić, vlasnik i predsjednik Uprave ove tvornice, prepoznatljive u svijetu po proizvodnji e-tekućina za elektroničke cigarete, pandemiju je iskoristio za novi poslovni izazov.

'Ideja se javila prije otprilike četiri mjeseca, kada smo vidjeli grozne slike koje su stizale iz Kine s prvim oboljelim slučajevima od koronavirusa. Znali smo da će to doći i u Europu. Odlučili smo krenuti u proizvodnju dezinficijensa', govori Marenić za tportal.

Nekoliko mjeseci poslije u Novoj Gradiški dnevno se proizvede 10 tona dezinficijensa, a koji većim dijelom završava u izvozu, odnosno 65 posto. Najviše ide u Nizozemsku, Njemačku, Austriju i Švicarsku. U Eldi proizvode tekućinu i gel u pakiranjima od 30, 50, 100, 400 i 500 mililitara, a imaju i industrijsko pakiranje od pet litara.

'Glavni problem nam je na početku proizvodnje bila dobava etanola, a uspjeli smo ga riješiti uz pomoć naših partnera iz Nizozemske koji su tražili gotov proizvod. Sada paralelno proizvodimo e-tekućinu i dezinficijense', nastavlja nam Marenić, a poduzetničkim je vodama zaplivao još 1981. godine pokrenuvši Elda elektroniku, prvi obrt s tom djelatnošću na području bivše Jugoslavije koji je proizvodio male kućanske aparate i auto elektroniku.

Desetak godina kasnije okreće 'novu ploču' i započinje s TV prodajom.

'Kada nam je posao išao najbolje, tražili smo nešto novo, što bi moglo ići još bolje. TV prodaja je bila možda najjednostavnija, a malo je drugih tvrtki bilo uključeno u nju. Onda sam 2008. završio na sajmu elektronike u Las Vegasu te mi je kineski investitor predstavio elektroničku cigaretu. Poslije toga oko pola godine samostalno smo radili na tome da dobijemo sadržaj tekućine koja mi je bila zadovoljavajuća kao pušaču. I to je početak priče. Sve drugo je poznato', ispričao je Marenić za tportal već ranije svoj poslovni zaokret koji ga je uvrstio među svjetske lidere u proizvodnji e-tekućine koja danas 97 posto završava u izvozu.

Unatoč padu od 60 do 70 posto prije tri mjeseca zbog pandemije i koronakrize, proizvodnja im se polako stabilizira i u tome segmentu.

'Vraća nam se i većina starih kupaca za e-tekućine za elektroničke cigarete, osim Francuske i Španjolske, što je logično s obzirom na situaciju koja je još tamo', kaže za tportal Marenić, a u jeku pandemije zaposlio je 25 novih radnika.

Sada ih je ukupno 75. Državne poticaje za radnike nije povlačio jer, kako kaže, moralno načelo to mu nije dopuštalo.

  • +4
Direktor i vlasnik Elde Dario Marenić Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Najveća mi je briga u vrijeme epidemije bila da mi koronavirus ne uđe u tvornicu, među radnike. Istina je da smo se i prije svega ovoga pridržavali strogih mjera u proizvodnji - dezinficijensi na ulazu, nema kontakta, a maske na licima nosimo već 12 godina. Radili smo i u tri smjene, a radnicima su podijeljene nagrade za dodatno uložene napore', govori poduzetni Novogradiščanin.

Na svojem skladištu, otkriva nam, Elda uvijek ima zalihe za tri mjeseca, što se u ovoj situaciji pokazalo, ističe, ispravnom odlukom.

Dario Marenić, vlasnik i predsjednik Uprave Elde, o pokretanju proizvodnje dezinficijensa u Novoj Gradiški Izvor: Društvene mreže / Autor: Live Studio

Iako nisu jedini u Hrvatskoj koji se bave proizvodnjom dezinficijensa, kaže Marenić, konkurencija ga ne pati.

'Uskoro ćemo izbaciti novi proizvod u segmentu antiseptika, ali o tome za sada ne bih', poručio je Marenić te se priprema za početak izgradnje nove tvornice za proizvodnju dezinficijensa u Novoj Gradiški.