NOVI POGON ELDE

Slavonci postaju vodeći proizvođači tekućina za e-cigarete

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 05.09.2016 16:15
  • Objavljeno 05.09.2016 u 16:00
  • +7
  • +4

Otvorenje nove tvornice tvrtke Elda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Krenuli su od TV prodaje, a danas su jedan od najvećih svjetskih proizvođača e-tekućina i elektronskih cigareta. Elda iz Nove Gradiške u ovaj se posao upustila prije osam godina, a zbog povećanja obima posla otvorila je novi proizvodni pogon i laboratorij za ispitivanje i istraživanje u vrijednosti od 24,5 milijuna kuna

U njemu će se tjedno proizvoditi 300.000 bočica i dnevno milijun ampulica za jednokratnu upotrebu. Tek otvoreni pogon u Industrijskoj zoni Nova Gradiška samo je međufaza jer u iduće dvije godine planiraju se proširiti za još veći pogon koji će biti djelomično vezan uz farmaceutsku proizvodnju za čiju su gradnju već pribavljene sve potrebne dozvole.

Gradnja i opremanje pogona u kojem se nalazi jedinstven europski laboratorij za kemijsku analizu elektronskih cigareta, e-tekućina, ali i kanabinoida financirani su sa 6,2 milijuna kuna novca iz bespovratnih sredstava EU-a, a za ostatak investicije osigurali su svoj novac. Dok se laboratorij planira povezati s medicinskim fakultetima i kliničkim centrima ne samo u Hrvatskoj nego i Europi, u proizvodnim pogonima planiraju utrostručiti proizvodnju

'U kolovozu smo dostigli prošlogodišnji ukupan prihod i bilježimo rast od 50 posto. Takav trend će se nastaviti i dalje. U ovom pogonu u jednoj smjeni imat ćemo mogućnost 104 puta veće proizvodnje, a to znači ukupan prihod od 100 milijuna kuna. Godišnja proizvodnja kretat će se na razini 10 milijuna bočica i minimalno 40 milijuna ampula godišnje', odgovara za tportal Dario Marenić, predsjednik Uprave Elde

Izvoze u 80 zemalja

Novogradiščani su zaključili već i prve ugovore o trajnoj poslovnoj suradnji laboratorija, i to s Kliničkim bolničkim centrom iz Ljubljane i Institutom za kanabinoide, a slično se uskoro, kako najavljuju u Upravi Elde, očekuje s Medicinskim fakultetom iz Osijeka i Erlangena.

'Riječ je o ugovorima o poslovnoj suradnji iz kojih proizlazi kandidiranje projekata prema fondovima EU koja financira temeljna istraživanja u zdravlje i očuvanje okoliša u vrlo ozbiljnim iznosima', dodaje on.
Ova novogradiška tvrtka lani je uprihodila 12, a dobit joj je iznosila 2,6 milijuna kuna. Gotovo sve što proizvedu, izvezu. E-tekućina i elektronske cigarete koje se proizvedu u srcu Slavonije odlaze put 80 zemalja svijeta, od Amerike, preko Velike Britanije, Rusije, Kine, Japana.

Dario Marenić redovito se predstavlja na svim relevantnim svjetskim sajmovima Licencirane fotografije

Dario Marenić redovito se predstavlja na svim relevantnim svjetskim sajmovima Licencirane fotografije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Elda

'Izvozimo u cijeli svijet. Najveća je potražnja u Velikoj Britaniji i Rusiji, ali nam se otvaraju i neka nova tržišta na kojima nismo bili prisutni do sada, poput Ukrajine, Rusije. Sve više upita imamo i s Bliskog istoka, konkretno Irana s kojim smo u pregovorima, ali i zemljama Južne Amerike, poput Argentine', dodaje Marijana Škaro Ivković, prodajna menadžerica Elde.

U Eldi je trenutačno 39 zaposlenih, ali se taj broj do kraja godine planira povećati barem na ukupno 50. Otvaranjem novih pogona i laboratorija krenuli su i u potragu za novim kadrovima koje zapošljavaju pod sloganom 'Postani dio Eldinog uspješnog tima'. U sklopu te kampanje planiraju zaposliti dva magistra kemije u proizvodnji, isto toliko ekonomista u prodaji te dva kemijska tehničara u laboratoriju te jednog grafičkog dizajnera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!