ELDA IZ NOVE GRADIŠKE

Kako je Las Vegas inspirirao Slavonca da pokrene svjetski biznis

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 19.12.2015 08:04
  • Objavljeno 19.12.2015 u 08:04
Dario Marenic

Dario Marenic

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Elda

Za Darija Marenića iz Nove Gradiške nema stajanja. Prije sedam godina, otkada mu je kineski inovator na sajmu elektronike u Las Vegasu predstavio elektroničku cigaretu, odmah je počeo razmišljati o tome što bi mogao napraviti u toj industriji. Njegova tvrtka Elda iz Nove Gradiške do tada se bavila TV prodajom, a onda je napravila zaokret. Danas slove za jednog od najvećih proizvođača tekućine za elektroničke cigarete, a američki stručnjaci uvrstili su ih i na listu deset najkvalitetnijih proizvođača na svijetu. Elda uskoro otvara novi, veći proizvodni pogon, a već je spremna građevinska dozvola za izgradnju i opremanje još jednog novog, najavio je Marenić u razgovoru za tportal

'Proizvodit ćemo ono što najbolje znamo raditi, tekućinu za elektroničke cigarete. Kapacitet novoga pogona ukupno vrijednog 18,3 milijuna kuna bit će 10 milijuna bočica i 50 milijuna ampula različitih aroma godišnje', kaže Marenić.

Ovaj Novogradiščanin orijentiran je isključivo na izvoz, a njegovi proizvodi završavaju u više od 70 država svijeta, od Amerike, Indije, Kine, preko Novog Zelanda i Južnoafričke Republike do Europe. Tekućina za elektroničke cigarete najbolje se prodaje u Švicarskoj i Nizozemskoj. Prva, kažu, ozbiljna narudžba trebala bi krenuti i prema Rusiji, u kojoj, uvjereni su, imaju vrlo dobrog partnera.

'Konkurencija u ovom poslu je velika, od Kineza do četiri europska proizvođača. No najvažnija je kvaliteta proizvoda i certificiranje. Pored certifikata ISO, radimo na onima za uštedu energije i HACCP-u, a trebali bi biti gotovi poslije Nove godine', objašnjava on.

Domaća prodaja čini im tek nešto ispod tri posto ukupnog prihoda, a njihova poduzetnička priča zakotrljala se prije sedam godina, kada su pokrenuli proizvodnju. Do tada su se bavili TV prodajom.

'Kada nam je posao išao najbolje, tražili smo nešto novo, što bi moglo ići još bolje. TV prodaja je bila možda najjednostavnija, a malo je drugih tvrtki bilo uključeno u nju. Onda sam 2008. završio na sajmu elektronike u Las Vegasu te mi je kineski investitor predstavio elektroničku cigaretu. Poslije toga oko pola godine samostalno smo radili na tome da dobijemo sadržaj tekućine koja mi je bila zadovoljavajuća kao pušaču. I to je početak priče. Sve drugo je poznato', kaže Marenić.

Pogoni tvrtke Elda u Novoj Gradiški u kojima radi 28 ljudi, a do 2020. plan je zaposliti još 80 njih                    Elda

Pogoni tvrtke Elda u Novoj Gradiški u kojima radi 28 ljudi, a do 2020. plan je zaposliti još 80 njih                    Elda

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Elda


Prema njegovim navodima, e-cigareta i e-tekućina ne sadrže katran niti 3.000 ostalih štetnih supstanci koje se nalaze u običnim cigaretama, nego arome koje se koriste u svim prehrambenim proizvodima. 'Tehnologija i recepture su naše. Strojevi koje smo razvili za proizvodnju također su proizvedeni u Hrvatskoj', napominje on.

Formula njihova uspjeha, otkriva, leži u spremnosti prihvaćanja poslovnih izazova i širenja proizvodnje. Tako su na posljednjem Tabexpu u Londonu otvorili pregovore i s najvećim kompanijama u duhanskoj industriji - British American Tobaccom, Indian Tobaccom i Philip Morrisom. Hrvati su im ovoga puta zapeli za oko zbog svojih ampulica od 1, 1,6 i 2 mililitara tekućine za e-cigarete, a Novogradiščani su uvjereni da će njihov proizvod sigurno naći mjesto na svim trgovačkim policama.

'Očekujemo zajednički posao jer su kod nas u razvoju novi proizvodi i pakiranja. U Europi trenutno sedam posto ukupnog duhanskog tržišta čine elektroničke cigarete. Velika duhanska analogna proizvodnja je u svakom slučaju zainteresirana za suradnju. Sve je u fazi pregovora pa ne bih u javnost izlazio s bilo čim jer su svi veliki svjetski proizvođači zainteresirani za ovakve proizvode', tumači Novogradiščanin.

Nova proizvodna hala trebala bi biti završena za dva mjeseca, a u njoj će biti instaliran najveći proizvodni kapacitet u Europi. Njeno opremanje sufinancirano je iznosom od 6,2 milijuna kuna iz fondova EU-a.

U Eldi je trenutno 28 zaposlenih, ali do 2020. planira se povećati taj broj na njih stotinu. Zbog širenja u budućnosti će tragati za kvalitetnim visokostručnim kadrovima kemijske struke. Ovu godinu, prema prvim projekcijama, trebali bi završiti s 20 posto većim prihodom nego lani. Organski rast je prisutan svih godina i to, kako napominju, s vrlo malim uključivanjem poslovnih banaka, a većinu projekata financiraju iz vlastitih sredstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!